Nieuws/Financieel
1320130
Financieel

Turkse malaise drukt resultaat Vastned

Winkelpand van Vastned aan het Rokin n Amsterdam.

Winkelpand van Vastned aan het Rokin n Amsterdam.

Amsterdam - De Nederlandse winkelbelegger Vastned heeft €33 miljoen afgeboekt op zijn winkels in Istanbul bezittingen. De Nederlands winkels werden €8 miljoen lager gewaardeerd. De winst bleef overeind dankzij de focus op de beste Europese winkelgebieden.

Winkelpand van Vastned aan het Rokin n Amsterdam.

Winkelpand van Vastned aan het Rokin n Amsterdam.

Het Turkse winkelvastgoed staat nu nog voor €100 miljoen in de boeken, zo meldde Vastned woensdag bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

Reden van de Turkse afwaardering is de verslechtering van het economische klimaat door de aanslagen, de coup en het wegblijven van toeristen. „Wij willen beleggers graag een helder beeld bieden. Op korte- en middellange termijn zien wij het economische klimaat in Turkije niet veranderen”, zei topman Taco de Groot woensdag. De winkels zijn nu nog bijna 100% verhuurd, maar De Groot verwacht er wel lagere huurinkomsten.

In totaal heeft Vastned €1,6 miljard aan winkels in portefeuille, waarvan €685 miljoen in Nederland en €382 miljoen in Frankrijk. Van het totale bezit betreft driekwart de categorie 'premium city high street shops', waarbij gedacht kan worden aan locaties als de Leidsestraat in Amsterdam en de Parijse wijk Le Marais. De twee lagere categorieën (high street shops en non-high street shops) komen in aanmerking voor verkoop.

De strategie om zich te richten op de toplocaties pakte vorig jaar weer goed uit. De bezettingsgraad op die locaties kwam vorig jaar uit op 99,2%, ofwel alles was bijna compleet verhuurd.

In Nederland werden de premium city high street shops €14,9 miljoen hoger getaxeerd, terwijl de lagere categorieën met in totaal € 22,9 miljoen in waarde daalden.

Een slecht teken voor de gehele Nederlandse retailsector is dat zelfs een goed geleid bedrijf als Vastned bij de ’gewone’ high street shops’ de bezettingsgraad zag dalen van 94,8% naar 92,7%. De huurinkomsten daalden in deze subtop-categorie met 4,5%. De Groot: „Ook al heb je het beste pand in Meppel, dan heb je nog een probleem. Vandaar dat we zijn begonnen te verkopen.”

Vastned realiseerde een direct resultaat per aandeel van €2,42, iets hoger dan de eigen prognose. Het bedrijf voorspelt een resultaat per aandeel in een bandbreedte van €2,10 tot €2,20 voor 2017. De Groot: „In Nederland zetten wij de verkoop door van wat niet past binnen onze strategie. Dat betekent dat er ook tijdelijk wat minder huurinkomsten zullen zijn.”

Volgens De Groot is er wel belangstelling voor de panden die hij wil afstoten, ondanks de malaise bij winkeliers. „Soms wil de huurder het pand zelf kopen. Er is ook interesse van particulieren en buitenlandse beleggers.”

De Groot: „Het is ook niet zo dat je door lege winkelstraten loopt. De Nederlandse retail zit in een transitiefase. Er zijn veel ketens in het middensegment die te laat wakker zijn geworden”. Hij tekende aan dat Nederland misschien te veel winkels heeft. „Wij hebben in Nederland gemiddeld per inwoner 1,7 vierkante meter winkelruimte. In andere Europese landen ligt dat op 1,1 à 1,2 vierkante meter.”

Het resultaat van Vastned, dat bestaat uit het direct en het indirect resultaat, ging flink naar beneden, onder meer als gevolg van een negatief verkoopresultaat, lagere netto huuropbrengsten en een eenmalige bate een jaar eerder. Het kwam uit op €33,5 miljoen tegen €70,8 miljoen een jaar eerder.

De Groot was toch opgewekt. „We zijn blij met de resultaten en de vooruitzichten, met een aantrekkende economie en meer belangstelling van beleggers voor de panden die wij willen verkopen.