Nieuws/Financieel
1320134
Financieel

ABN AMRO ziet ruimte voor groei in Nederland

AMSTERDAM (AFN) - ABN AMRO heeft in 2016 voor het eerst in jaren zijn Nederlandse hypotheek- en zakelijke kredietportefeuilles wat zien aantrekken. Dat bewijst volgens de bank dat er niet alleen in het buitenland ruimte is voor groei, maar ook in eigen land. De trend zet naar verwachting door in 2017.

,,Vooral wat betreft de mkb-kredietportefeuille hebben we hier lang op gewacht. Het mkb heeft het jaren heel zwaar gehad’’, aldus topman Kees van Dijkhuizen. De bestuursvoorzitter, die onlangs het stokje overnam van Gerrit Zalm, benadrukte tevens dat ABN AMRO afgelopen jaar voor het tweede jaar op rij de grootste verstrekker van nieuwe hypotheken in Nederland was.

Daarbij hoefde het financiële concern ook ,,historisch lage voorzieningen'' te treffen voor slechte leningen. Deze bedroegen 114 miljoen euro, tegen 505 miljoen in 2015. Verder kreeg de bank er ook in het buitenland nieuwe zakelijke klanten bij.

Reorganisatiekosten

ABN AMRO boekte vorig jaar, gecorrigeerd voor eenmalige kosten, bijna 2,1 miljard euro winst. Dat is 8 procent meer dan een jaar eerder. De resultaten werden wel gedrukt door reorganisatiekosten. Zo werd in twee aankondigingen een streep gehaald door bijna 2900 banen.

De bank kreeg ook enkele tegenvallers te verwerken. Zo moesten er tientallen miljoenen extra opzijgelegd worden in verband met de compensatieregeling van gedupeerde mkb'ers met een rentederivaat. Verder is een voorziening van 47 miljoen euro getroffen voor het vergoeden van slachtoffers van fouten bij creditcardpoot International Card Services (ICS).

Geen prognoses

Het financiële concern gaf geen concrete prognoses voor het nieuwe jaar. Wel werd opgemerkt dat de bank in 2017 naar verwachting enkele tientallen miljoenen meer kwijt is aan wettelijke heffingen als de bankenbelasting en het depositogarantiestelsel.

Komende tijd spelen nog een aantal onzekere dossiers, onder meer de Nederlandse verkiezingen. Ook is er nog altijd geen duidelijkheid over nieuwe internationale bankenregels die in de maak zijn in Basel. Van Dijkhuizen houdt verder de schuldenkwestie rond Griekenland nog altijd in de gaten, maar hij maakt zich hier naar eigen zeggen minder zorgen om dan een paar jaar terug.