Nieuws/Financieel
1320145
Financieel

Koersdoelen AEX: 528 en 535

De aandelenmarkten liggen er goed gemutst bij, weerstanden worden weggeslagen, recordstanden worden her en der aangescherpt, de bulls zijn aan zet. Dan rijst altijd de vraag tot hoe ver zij kunnen reiken. Ik wil hiertoe de Fibonacci Extension techniek presenteren, die voor de AEX index koersdoelen afgeeft van 528 en 535. Sta mij toe een en ander nader uit de doeken te doen.

Koersdoelen

In een technisch landschap staan er altijd wel routepaaltjes uit het verleden die als koersdoelen in de toekomst gebruikt kunnen worden. Oude toppen en bodems zijn veelal herkenbare en dankbare herkenningspunten in het veld. Maar wat te doen als er All Time High’s worden aangescherpt? Dan zijn er geen referentiepunten, dan zijn er andere tools om koersdoelen te kunnen bepalen. Denk daarbij aan trendkanaallijnen die naar de toekomst worden geprojecteerd. Ook koerspatronen kunnen koersdoelen herbergen. En er zijn zogenaamde spiegeltechnieken. Maar er is ook de Fibonacci Extension techniek. Die ga ik verder voor u duiden aan de hand van een ABC’tje met bijbehorende zogenaamde Objective Points. Leest u verder.

 

ABC’tje en Objective Points

Het lijkt wat ingewikkeld te worden gezien de titel van deze alinea, maar het valt reuze mee hoor. Het zijn wat handigheidjes die horen bij de Fibonacci Extensions, ofwel de methodiek die toekomstige kantelpunten en koersdoelen berekent. Ik neem de techniek stap voor stap door, zodat u het zelf ook kunt toepassen op uw eigen charts. Daar gaan we, eerst de ABC bepalen.

Ik heb twee berekeningen op de AEX weekgrafiek ingetekend, om aan te geven dat je meerdere routes op een grafiek kunt volgen met elk hun eigen eindpunten. In beide gevallen gaat het om koersdoelen richting het noorden. Maar richting het zuiden kun je dezelfde methodiek hanteren.

Ik begin met de ABC configuratie, waarbij punt A een significante bodem is (op de grafiek 380), punt B is een recente top (458) en punt C is het correctieniveau (409). In dit geval wat spike-achtige punten, geen cluster van enkele sprieten of candle bodies. Vanaf punt C wordt normaal gesproken de uptrend vervolgd, om aan te geven tot waar de nieuwe actie van de stier kan reiken, berekenen we drie Objective Points, ook wel koersdoelen genaamd.

Drie koersdoelen

We berekenen in eerste instantie de afstand tussen A en B, in ons voorbeeld is dit 78 punten. Vervolgens vermenigvuldigen we deze uitkomst met de drie ratio’s uit het Fibonacci concept, te weten 0,618, 1,0 en 1,618, ik zal de ratio’s verder niet benoemen, die heb ik in andere columns besproken. De uitkomsten tellen we op bij C en dat levert dan drie koersdoelen op, te weten

Contracted objective point 409 + 78 x 0.618 = 457

Objective point 409 + 78 x 1,0 = 487

Expanded objective point 409 + 78 x 1.618 = 535

De oplettende kijker ziet dat de retracement techniek wordt geprojecteerd naar de toekomst, in plaats van reactieniveaus te noemen zoals gebruikelijk is bij retracements.

Ik heb de drie potentiële koersdoelen met stijgingsstreepjes in de grafiek aangeduid. Het zijn toekomstige draaipunten ofwel kantelpunten in het veld. Bij de objective points kan de koers haperen en draaien, maar de bulls kunnen ook doorstomen. De eerste twee koersdoelen zijn inmiddels gehaald. U ziet rond die niveaus toch een aarzeling bij de bulls, om daarna door te stomen. In dit geval wil ik het continuatieniveaus noemen en geen omkeerniveaus.

Het derde koersdoel op 535 staat nog open, maar gezien de rangen en standen van de indicatoren lijkt het een kwestie van tijd wanneer 535 op het bord staat. Daar dan weer haperen als continuatieniveau?

Alternatieve route

Een trend kenmerkt zich door meerdere hogere toppen en hogere bodems. Dit impliceert dat er meerdere routes richting het noorden kunnen worden uitgezet. Dit is ook mogelijk met de extensions. Ik heb een tweede berekening op de chart ingetekend, te weten A’B’C’, overeenkomend met 409, 466 en 436. Ik zal de berekening niet geven, dat mag u als huiswerk doen, dus nu even niet verder lezen, eerst de berekening uitvoeren. Dan zult u tot de bevinding komen dat de drie koersdoelen uitkomen op respectievelijk 471, 493 en 528.

Welnu, de eerste twee doelen zijn inmiddels gehaald, het derde koersdoel 528 staat nog open.

Helderziende

Voorgaande berekeningen zijn gemaakt terwijl de index al rap op weg was in de nieuwe route. In de praktijk maak je de koersdoelberekening op het moment dat punt C genoteerd kan worden. Dan is immers het ABC’tje klaar. De koersdoelen die er dan uitrollen klinken veelal heel futuristisch en wellicht lachwekkend. Maar u zult versteld staan hoe vaak de objective points worden gehaald. U staat dan vast en zeker te boek als helderziende als u de koersdoelen had benoemd. Probeer het maar eens op de grafieken van uw favoriete fondsen.

Disclaimer:

Nico Bakker (www.nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA (www.bnpparibasmarkets.nl).

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.