Nieuws/Financieel
1320151
Financieel

Flinke strop Crédit Agricole door lage rente

PARIJS (AFN) - De Franse bank Crédit Agricole heeft de winst afgelopen kwartaal flink zien dalen. Het financiële concern moest circa een half miljard euro afschrijven op zijn consumententak LCL, het vroegere Crédit Lyonnais. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde kwartaalresultaten.

De afboeking op LCL is een gevolg van de langdurig lage rente. Klanten maakten daar de laatste tijd massaal gebruik van door hun hypotheek tegen een voordeliger tarief over te sluiten. Daarmee zijn de toekomstige inkomsten van de bank onder druk komen te staan.

Crédit Agricole boekte een nettowinst van 291 miljoen euro. In het laatste kwartaal van 2015 bleef onder de streep nog 882 miljoen euro over. De onderliggende winst is volgens de bank wel met ruim de helft gestegen tot 904 miljoen euro.

Hogere inkomsten

De baten liepen afgelopen kwartaal met 7 procent op tot 4,6 miljard euro, vooral dankzij hogere inkomsten uit vermogensbeheer en bij de zakelijke tak. De groei bij die onderdelen was ruimschoots voldoende om de inkomstendaling bij LCL te compenseren.

De stijging van de operationele kosten bleef beperkt tot minder dan 1 procent. Mede daardoor ging het brutoresultaat met ruim een derde omhoog tot 1,6 miljard euro. De kredietvoorzieningen bleven stabiel op 395 miljoen euro.