Nieuws/Financieel
1320189
Financieel

Resultaat Vastned iets hoger dan voorzien

ROTTERDAM (AFN) - Vastgoedfonds Vastned heeft het direct resultaat per aandeel vorig jaar iets hoger zien uitkomen dan het zelf voorspelde. Dat bleek woensdag uit een handelsbericht van de onderneming.

Vastned realiseerde een direct resultaat per aandeel van 2,42 euro. Eerder had het bedrijf de verwachting uitgesproken dat het direct resultaat per aandeel in een bandbreedte van 2,30 euro tot 2,40 euro uit zou komen.

Omdat de portefeuille van Vastned is verkleind, zal het resultaat dit jaar krimpen. Vastned voorspelt een resultaat per aandeel in een bandbreedte van 2,10 euro tot 2,20 euro per aandeel voor 2017. De jaren daarop zal dat waarschijnlijk weer groeien, aldus topman Taco de Groot.

Desinvesteren

Vastned desinvesteerde vorig jaar voor bijna 95 miljoen euro, terwijl het zelf voor bijna 76 miljoen euro vastgoed kocht. Het aandeel van zogenoemde premium city high street shops steeg naar 74 procent met een bezettingsgraad van 99,2 procent. De bezettingsgraad van de totale portefeuille van Vastned bleef stabiel op 97,3 procent.

Het resultaat van Vastned, dat bestaat uit het direct en het indirect resultaat, ging flink naar beneden, onder meer als gevolg van een negatief verkoopresultaat, lagere netto huuropbrengsten en een eenmalige bate een jaar eerder. Het kwam uit op 33,5 miljoen euro, van 70,8 miljoen euro.

Waardestijging

Vastned meldde verder dat de premium city high street shops over het afgelopen jaar een waardestijging toonden van ruim 13 miljoen euro. Dat is ondanks een waardeaanpassing van de portefeuille in Istanbul van 33 miljoen euro, vanwege de onzekere situatie in Turkije en de waardedaling van de Turkse munt.

De Groot houdt er rekening mee dat de situatie in het land niet op korte termijn gaat verbeteren. ,,We houden alle opties rondom Turkije open'', zo gaf hij aan tegen AFN. Dat betekent of doorgaan, maar ook een vertrek is niet uitgesloten. ,,Maar u kunt zich voorstellen dat er momenteel weinig belangstelling is om te investeren in Turkije'', voegde de bestuurder toe.