Nieuws/Financieel
1320198
Financieel

NSI wil zijn Nederlandse winkels kwijt

Ook winkelcentrum De Wal in Oss gaat NSI van de hand doen.

Ook winkelcentrum De Wal in Oss gaat NSI van de hand doen.

Hoofddorp - NSI doet zijn Nederlandse winkelportefeuille ter waarde van €382 miljoen in de verkoop. De beursgenoteerde vastgoedbelegger wil zich concentreren op kantoren in de vier grote Nederlandse steden, Leiden, Eindhoven en Den Bosch.

Ook winkelcentrum De Wal in Oss gaat NSI van de hand doen.

Ook winkelcentrum De Wal in Oss gaat NSI van de hand doen.

NSI bezit verspreid over het land winkelpanden en kleine winkelcentra. „Ze verschillen te veel in grootte en locatie om er een geheel van te maken. Dat geld steken wij liever in kantoren”, zei Stahli dinsdagavond na de publicatie van de jaarcijfers. De winkelmalaise zal ook een rol hebben gespeeld. Externe taxateurs hebben de winkels €50 miljoen afgewaardeerd. De waarde van de kantoren daalde licht naar €766 miljoen.

De bedoeling is om de opbrengst van de winkelverkopen in te zetten voor aankopen in de kantorenmarkt. Stahli: ,,Een groter, meer gefocust platform is efficiënter en biedt mogelijkheden om grotere transacties te doen, meer gecontroleerd risico te nemen en transacties te doen waar anderen mogelijk niet voor open staan''. De nieuwe strategie gaat gepaard met een nieuw bedrijfslogo, een nieuwe huisstijl en een nieuwe website, om te benadrukken dat het bedrijf een nieuwe koers heeft ingezet.

Het directe resultaat van NSI kwam in 2016 uit op €0,34 per aandeel, tegen €0,35 per aandeel in 2015. Daarmee presteerde het bedrijf wel beter dan de eerder gestelde verwachting van €0,31 tot €0,33 per aandeel. Dat was vroeger wel anders.

De naam NSI (voluit Nieuwe Steen Investments) is afgeleid van de wijk Nieuwe Steen in Hoorn, waar het in 1992 werd opgericht door de familie Zeeman (geen familie). Die sloot in 2007 een gouden deal door het resterende belang van 17% tegen een koers van €22,24 te verkopen aan een Nederlandse dochter van de Israëlische Habas Group.

,,Kijkend naar 2017 werken de economische vooruitzichten en de huidige vastgoedmarkt in ons voordeel'', stelde Stahli. ,,We hebben wel tijd nodig om alle plannen uit te voeren en we verwachten dat zowel 2017 en 2018 wat dit betreft overgangsjaren zullen zijn.'' Hij waagde zich niet aan een winstprognose voor dit jaar.

NSI kondigde verder aan dat financieel directeur Daniel van Dongen na de aandeelhoudersvergadering van april zal aftreden. Hij kiest ervoor om zijn carrière elders voort te zetten, meldt NSI. Van Dongen zal zijn taken tot en met 30 juni vervullen om een soepele overgang te waarborgen.