Nieuws/Financieel
1320199
Financieel

Damrak verwerkt cijferstroom

AMSTERDAM (AFN) - De beurshandel op het Damrak staat woensdag in het teken van een grote stroom bedrijfscijfers. Zo kwamen onder meer de hoofdfondsen ABN AMRO, Heineken, AkzoNobel en DSM met hun jaar- en kwartaalresultaten naar buiten. Daarnaast opende een flink aantal kleinere bedrijven hun boeken.

De handelsdag in Europa zal daarbij waarschijnlijk positief beginnen, in navolging van plussen op Wall Street en in Azië. Daar werd het sentiment gesteund door uitspraken van Fed-baas Janet Yellen, die onder meer wees op de recente verbeteringen in de Amerikaanse economie.

ABN AMRO boekte afgelopen kwartaal bijna een kwart meer winst dan een jaar eerder. Dat kwam onder meer door significant lagere kredietvoorzieningen. Verf- en chemiebedrijf AkzoNobel verwacht dat het dit jaar in bijna alle regio's betere zaken kan doen dan in 2016, terwijl speciaalchemiebedrijf DSM afgelopen jaar iets beter presteerde dan het zelf had voorzien.

Populariteit

Brouwer Heineken maakte in 2016 weer meer winst op een hogere omzet. Met name in Mexico en Vietnam wist het bedrijf de bierverkopen op te voeren, maar ook in andere markten won Heineken aan populariteit. De brouwer verwacht voor 2017 niet anders.

Elders in Europa openden onder meer Danone en Crédit Agricole de boeken.

De euro werd voorbeurs verhandeld voor 1,0575 dollar, tegen 1,0580 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 52,87 dollar per vat. Brent zakte 0,5 procent bij 55,71 dollar per vat.