Nieuws/Financieel
1320201
Financieel

Euronext profiteert van bezuinigingen

AMSTERDAM (AFN) - Euronext heeft afgelopen jaar geprofiteerd van bezuinigingen. Daardoor bleven de resultaten op peil, bij een dalende omzet, maakte de uitbater van effectenbeurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon woensdag bekend.

Door lagere handelsvolumes zakte de omzet van Euronext vorig jaar met 4 procent naar 496 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) stabiliseerde op 284 miljoen euro. De winst per aandeel liep met bijna 15 procent op, naar 2,83 euro, waardoor het dividend met dezelfde marge kan toenemen.

Volgens topman Stéphane Boujnah staat Euronext voor een buitengewoon belangrijk jaar. Daarin gaat de Europese markt naar verwachting fors op de schop door de voorgenomen megafusie van London Stock Exchange en Deutsche Börse. Euronext sorteerde daar onlangs op voor door clearingbedrijf LCH.Clearnet over te nemen van LSE, onder voorwaarde van het slagen van de fusie.

Euronext kondigde woensdag ook nieuwe initiatieven aan op het gebied van de uitvoering van grote effectenorders (block trading) en risico-analyse. Op het gebied van block trading slaat het bedrijf de handen ineen met het Amerikaanse fintech-bedrijf AX Trading. Daarmee wordt medio dit jaar een nieuw Europees handelsplatform gelanceerd voor grote orders in aandelen uiteenlopend van de kleinste tot de allergrootste bedrijven.