Nieuws/Financieel
1321654
Financieel

Commerzbank reserveert meer tegen wanbetaling

FRANKFURT (AFN) - Commerzbank heeft vorig kwartaal 5 procent minder winst gemaakt dan een jaar eerder. De Duitse bank moest daarbij aanzienlijk meer geld opzij zetten om het risico op wanbetalingen af te dekken.

Commerzbank meldde donderdag een nettowinst van 183 miljoen euro, tegen 193 miljoen euro in de laatste drie maanden van 2015. De stroppenpot groeide daarbij naar 290 miljoen euro, terwijl een jaar eerder 112 miljoen euro aan reserveringen voor slechte leningen volstonden.

Commerzbank, dat met zijn winst beter draaide dan analisten hadden voorspeld, kondigde vorig najaar een grote reorganisatie aan. Daarbij verdwijnen bijna 10.000 banen, wordt de handel in effecten fors beperkt en hoeven aandeelhouders de komende tijd niet op dividend te rekenen.

Nettowinst

In heel 2016 boekte Commerzbank een nettowinst van 279 miljoen euro, tegen ruim 1 miljard euro een jaar eerder. Daarbij liepen de reserveringen voor wanbetalingen in totaal met bijna een derde op, naar 900 miljoen euro. Dit kwam vooral door de grote problemen in de scheepvaartsector.

De kapitaalbuffer van Commerzbank werd afgelopen jaar iets sterker, waardoor volgens topman Martin Zielke ruimte is ontstaan om de winstgevendheid van het concern te verbeteren. Daarbij moet de bank in 2020 uitgroeien tot de meest competitieve van Duitsland.