Nieuws/Financieel
1321730068
Financieel

Opgewekte AEX stap dichterbij 700 punten

De Amsterdamse beurs heeft dinsdag de zegereeks voortgezet. Daarmee kwam de AEX-index opnieuw een stap dichter bij de magische grens van 700 punten. Het veelgeplaagde biotechbedrijf Galapagos was stevig in herstel op Beursplein 5. Ook Adyen en DSM waren in trek.

De AEX-index sloot 0,3% hoger op 687,43 punten. De AMX steeg 0,3% naar 1015,92 punten. De koersenborden in Londen (-0,1%), Parijs (-0,1%) en Frankfurt (-0,3%) bleven dicht bij de slotstanden van maandag.

Volgens vermogensbeheerder Renco van Schie (Valuedge) blijft de stemming onder beleggers positief. „Negatief nieuws ontbreekt momenteel. Versoepeling van de coronamaatregelen begint juist in zicht te komen.”

Van Schie ziet ook sterke economische verbeteringen die bijdragen aan de feestelijke stemming op de beurzen. „Bijna 90% van alle bedrijven die winstcijfers rapporteerden over het vierde kwartaal overtreffen de verwachtingen van analisten. De meeste ceo’s durven ook met vooruitzichten te komen, een duidelijk teken van vertrouwen in de toekomst. Een verhoging van de winstverwachtingen ondersteunt de stijgingen van aandelen de afgelopen maanden en laat in onze ogen zien dat er nog steeds een sterke koppeling is tussen de economie en de beurs. Ook de leidende indicatoren voor de wereldeconomie verbeteren, terwijl het plaatje op de arbeidsmarkten ook meer positief wordt.”

De vermogensbeheerder verwacht dat de beurzen nog twee tot drie maanden kunnen blijven stijgen. „Daarna kan het wel iets gevaarlijker worden voor aandelen”, waarschuwt Van Schie. Vanwege de oplopende inflatie is hij al negatief geworden over obligaties.

De Amerikaanse beurzen lieten aan het einde van de middag een verdeeld beeld zien. De Dow Jones-index stond 0,1% hoger, terwijl techbeurs Nasdaq 0,2% zakte. Maandag bleef Wall Street dicht vanwege President’s Day.

In Azië was het vanochtend weer feest op de Japanse beurs. De Nikkei-index won 1,3%, na maandag voor het eerst in enkele decennia al boven 30.000 punten te zijn gesloten.

Vanochtend werd bekend dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal met 0,1% is gekrompen. Door de lockdown dreigt ook voor dit kwartaal een krimp, waardoor een recessie een feit zou zijn.

In het Verenigd Koninkrijk overleggen premier Boris Johnson en zijn ministers deze week over versoepelingsplannen. Andere landen zijn nog niet zo ver.

In de AEX ging Galapagos aan kop. Het biotechbedrijf wist een verlies van bijna 3% om te buigen in een plus van 3,7%. Galapagos was de afgelopen handelsdagen fors gekelderd in reactie op het stopzetten van de ontwikkeling van een medicijn tegen een ernstige longziekte.

Betalingsdienstverlener Adyen won 2,7%. DSM werd 2,3% meer waard. De toeleverancier aan de voedings- en gezondheidszorg publiceerde meevallende kwartaalcijfers en toont zich positief voor dit jaar.

Beleggers zetten ASML 0,4% hoger. De chipmachinefabrikant is inmiddels het meest waardevolle techbedrijf van Europa.

Telecomconcern KPN (-1,4%) was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen. Techinvesteerder Prosus zakte 1%. Zijn deelneming Deliveroo zou naar verluidt volgende maand al de gang naar de beurs in Londen willen maken. Concurrent Just Eat Takeaway leverde 0,9% in.

In de AMX stond sportschoolketen Basic-Fit met een winst van 3,7% aan kop. Techconcern TKH volgde met een plus van 3,1%.

Air France KLM ging 0,1% omlaag. De Duitse zakenbank Bernstein hanteert een koersdoel van €1 voor het luchtvaartconcern.

Smallcapfonds Heijmans mocht 1,7% bijschrijven. Maandag schoot het bouwbedrijf al omhoog na een positief rapport van ING.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo