Nieuws/Financieel

Air France-KLM ziet prijsdaling afzwakken

ANP

PARIJS (AFN) - Air France-KLM heeft de ticketprijzen vorige maand opnieuw zien dalen, maar wel minder sterk dan in de voorgaande maanden het geval was. Dat liet de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep woensdag weten bij de publicatie van de vervoersstatistieken over januari.

ANP

In totaal maakten vorige maand 6,1 miljoen reizigers gebruik van de diensten van de luchtvaartgroep, 4,7 procent meer dan een jaar eerder. Inclusief prijsvechter Transavia kwam het passagiersaantal op 6,9 miljoen, wat neerkomt op een toename met 7,5 procent.

Het aantal door passagiers gevlogen kilometers nam op jaarbasis met 5,3 procent toe. De gemiddelde bezettingsgraad, een belangrijke graadmeter van efficiëntie in de luchtvaart, nam met een half procentpunt toe naar 85,6 procent. Bij Transavia liep de bezettingsgraad evenwel met bijna 3 procentpunt terug, tot 81 procent. Dat is fors lager dan bij concurrenten als Ryanair en easyJet.

Groei

Bij prijsvechter Transavia was de groei het sterkst. Het passagiersvervoer nam daar met ongeveer een derde toe. Bij KLM kwam de groei uit op 7,5 procent, bij Air France op 1,5 procent. Vooral de vraag naar vliegreizen binnen Europa, en naar verre bestemmingen in Azië en het Caribisch gebied zat in de lift.

KLM-topman Pieter Elbers sprak van ,,een goed begin van het nieuwe jaar''. De cijfers laten volgens hem zien dat KLM de stijgende lijn van afgelopen jaar kan doortrekken. Doel is om het aantal vervoerde passagiers verder op te voeren, van ruim 30 miljoen in 2016 naar 32 miljoen dit jaar.

Het vrachtvervoer bij Air France-KLM zakte vorige maand met 1,3 procent. Gemiddeld werd 56,6 procent van alle vrachtruimte aan boord benut, iets minder dan een jaar eerder.

Lees meer over