Nieuws/Financieel
1322140
Financieel

Blij met de belastingdienst

Vorige week was er weer eens zo’n fijne discussie op social media. Vooral op LinkedIn. Zzp’ers ergerden zich massaal aan het feit dat ze de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2017 hadden ontvangen. In principe ontvangt iedere ondernemer deze blauwe enveloppe elk jaar in januari. Geheel terecht, vind ik.

Om de reacties van de klagende zzp’ers in twee zinnen samen te vatten: men vindt het schandalig dat de cashflow bij ondernemers wordt weggenomen. Dit zou niet bijdragen aan een sterk ondernemersklimaat.

Wat een selectieve argumentatie en wat een flauwekul!

Als eerste creëer je je eigen ondernemersklimaat. Zo kun je namelijk in januari nog altijd besluiten om je voorlopige aanslag inkomstenbelasting in termijnen te betalen. Onze fantastische Belastingdienst biedt je immers die mogelijkheden. Als je wél in één keer betaalt (dus, vóór 28 februari), dan krijg je een korting op het bedrag. Lijkt me een heel logische deal. Doen we zelf toch ook met onze debiteuren?

Anticiperen

Ten tweede: in het voorafgaande jaar kun je elke maand een bedrag opzij leggen omdat je weet dat in januari van het nieuwe jaar de voorlopige aanslag weer komt. Met andere woorden: je kunt anticiperen. Een ware ondernemersvaardigheid. Zo simpel is het. Een voorbeeld rekensommetje: als je een voorlopige aanslag ontvangt van 6000 euro, dan weet je dat je elke maand dus 500 euro opzij moet hebben gelegd om gewoon aan je verplichting (inclusief korting) te kunnen voldoen. Door het op deze wijze te doen, loop je nooit achter de feiten aan.

Ja, dat vereist enige discipline. Maar de eerste Z uit de afkorting van zzp staat toch voor zelfstandig? Voor een beetje zelfstandig ondernemer is dit toch geen ingewikkelde uitdaging? Misschien dan maar eens een keertje niet op vakantie gaan zodat je in januari aan je wettelijke verplichting kunt voldoen.

Ten derde: iedere ondernemer heeft de mogelijkheid om bij de Belastingdienst een verzoek in te dienen voor een lagere voorlopige aanslag. Wordt altijd gehonoreerd. Want, als jij – als ondernemer – denkt dat het een wat minder jaar gaat worden qua omzet, dan zul je uiteindelijk minder belasting hoeven te betalen. Dus… dan mag de voorlopige aanslag ook wat omlaag.

Faciliteiten

Maar dan nog even over dat argument van de klagers dat deze voorlopige aanslag niet goed zou zijn voor het ondernemersklimaat?

Tjonge.

Denken de klagers nu echt dat de Belastingdienst op vakantie gaat van dat geïncasseerde geld? Nee. Deze bedragen komen weer terug in faciliteiten voor ons allemaal. Bijvoorbeeld dat de snelwegen onderhouden kunnen worden zodat ook de klagende ondernemers fatsoenlijk van A naar B kunnen rijden. Lijkt me vrij wenselijk voor het in stand houden van het ondernemersklimaat.

Of dat de kinderen van de klagers naar fatsoenlijke scholen kunnen. De overheid investeert immers in het onderwijs. Belangrijk voor een toekomstig sterk ondernemersklimaat. Kennis is macht. Kennis is inspiratie. En zo kan ik nog wel even doorgaan: het innen van die voorlopige aanslagen door de Belastingdienst is juist een zegen.

Zzp’ers moeten dus ophouden met zeuren. Ze doen alsof er geld van hen wordt gestolen. Het tegendeel is echter waar. Het komt juist naar ze toe.