Nieuws/Financieel
1322218
Financieel

BinckBank twijfelt over Alex

BinckBank overweegt de naam van het zorgenkindje Alex te laten vallen. Bij de vermogensbeheertak blijven de spaarpotten dalen.

Vooral door de €1,3 miljard die klanten weghaalden bij Alex, daalde het beheerd vermogen bij BinckBank in 2016 met maar liefst 11%. In december lanceerde BinckBank in België vermogensbeheer via Laten Beleggen. „Als dat goed gaat, brengen we het naar Nederland”, zegt ceo Vincent Germyns. „Vervolgens zien we hoe we met Alex omgaan.”

Mogelijk

Germyns overweegt klanten meerdere proposities voor vermogensbeheer aan te bieden. Of de naam Alex kan sneuvelen, antwoordt hij: „Dat behoort tot de mogelijkheden. Maar het is nu nog niet aan de orde.”

Aan het merk Alex kleeft een vlek na klantenclaims en een stevige boete van de AFM voor misleidende reclames. ‘Zonder schuld of aansprakelijkheid te erkennen’, werd de kwestie in januari voor €8 miljoen geschikt.

BinckBank wil sneller nieuwe producten aanbieden, nu de divisies in Nederland, België, Italië en Frankrijk op hetzelfde technische systeem draaien.

Lagere winst

Dat is nodig, omdat de voormalige prijsvechter in online beleggen er niet in slaagt om alle gestelde doelen voor 2018 te halen. Over 2016 behaalde BinckBank een nettowinst van €30,5 miljoen: 46% minder dan in 2015.

Aandeelhouders lijken geloof te houden in de nieuwe strategie van BinckBank. Het aandeel sloot maandag 1,26% hoger dan aan het begin van de handelsdag.