Nieuws/Financieel
1322286
Financieel

Klap voor Nederlandse bedrijven in olie

De lage olieprijs trekt een vernietigend spoor onder Nederlandse bedrijven. De bodem met $27 per vat van begin 2016 heeft voor dat hele jaar veel meer bedrijven in betalingsproblemen gebracht dan een jaar ervoor.

Ook dit jaar is een groei van schadeclaims te verwachten. Dat stelt kredietverzekeraar Atradius, de grootste exportverzekeraar van Nederland in zijn jaarrapport dat dinsdag verschijnt.

De olieprijs is aangetrokken richting $55 per vat. Maar desondanks wacht Nederlandse bedrijven „een uitdagend jaar”, stelt econoom John Lorié van Atradius. „We zijn niet uit de problemen.”

Forse stijging

Het leed zit vooral in contracten van Nederlanders met dienstverleners in olielanden in het Midden-Oosten. Het aantal schade-uitkeringen door Atradius nam in Saoedi-Arabië, met 12% begrotingstekort, en Dubai met respectievelijk 400 en 140% toe. In Noorwegen was dat 200%. Atradius wil geen absolute aantallen noemen.

Lange tijd konden de bedrijven die gedupeerd werden nog teren op hun financiële reserves. De tot $27 per vat ingezakte prijs van ruwe olie vernietigde de meeste buffers.

Sceptisch

Voor Nederlandse bedrijven ziet het concern tot 2018 stabiele wel olieprijzen. Oliekartel OPEC probeert de prijs per vat met een productiebeperking op te drijven.

Olieanalisten zijn sceptisch over de vorderingen. De olielanden mikken op $65 dit jaar, wat de Nederlandse bedrijven in de meest verhandelde grondstof direct zou helpen.

Maar olieanalisten van Nederlandse zakenbanken zijn sceptisch dat die prijs zo snel gehaald kan worden. Iran bijvoorbeeld meldde dit weekend extra olie te produceren. Dat zet druk op de prijs. Net als de vorige week nieuw geopende olie- en gasplatforms in de Verenigde Staten.

Nederlandse bedrijven die veel met oliestaten handelen, zitten nog altijd in de gevarenhoek, aldus Atradius.