Nieuws/Financieel
1323110227
Financieel

Nederlandse producenten krijgen hoop

Den Haag - Nederlandse industriële ondernemers zien het steeds minder somber in. Hun opdrachten en voorraden werden steeds minder positiever bekeken, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral over de orderportefeuille en de voorraden gereed product werd minder negatief geoordeeld. Daarentegen waren ze wat somberder over de verwachte bedrijvigheid.

Het producentenvertrouwen ging van min 8,7 in juli naar min 5,4 in augustus. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is plus 0,4. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde op 10,9 en in april 2020 tijdens de coronacrisis de laagste waarde met min 28,7.

Het statistiekbureau maakte ook bekend dat de afzetprijzen van de industrie in juli gemiddeld 4,9 procent lager waren dan een jaar eerder. In juni waren producten nog 5,5 procent goedkoper. De ontwikkeling van de afzetprijzen hangt nauw samen met de ontwikkeling van de olieprijs. De prijsdaling van olie was in juli iets kleiner ten opzichte van een jaar eerder dan in juni.