Nieuws/Financieel
1323544
Financieel

STARTER VAN DE WEEK Usono verlicht werk van cardiologen

Handen vrij voor echografie

Eindhoven - Cardiologen die een hartfilmpje willen maken moeten het echografie-apparaat vaak langdurig vasthouden. Ze kunnen daardoor één hand niet gebruiken en het kan bovendien RSI-klachten veroorzaken. Het Eindhovense bedrijf Usono heeft een verstelbare bevestigingsband en houder ontwikkeld waarmee het echo-apparaat gefixeerd kan worden.

„We spreken regelmatig cardiologen en andere medisch specialisten die zich erover verbazen dat deze oplossing niet eerder is bedacht”, vertelt Victor Donker. Hij ontwikkelde het apparaat samen met Benjamin Tchang en Jori Verbeek.

„Het begon als hobbyproject om Benjamin te helpen bij zijn afstuderen”, vertelt Donker. „Twee jaar geleden vroeg hij of ik iets slims kon bedenken om een echo-apparaat aan een bovenbeen te bevestigen. Tchang deed voor zijn studie Biomedische Wetenschappen onderzoek naar spierziektes bij kinderen en wilde echografie gebruiken in plaats van het nemen van een biopt.

Donker studeerde Industrieel Design en had al eerder medische hulpmiddelen ontworpen. Hij haalde al snel zijn studiegenoot Verbeek erbij. Medisch specialisten toonden veel interesse in het prototype. Na hun afstuderen besloten ze het apparaat door te ontwikkelen.

„Het apparaat moest aan drie eisen voldoen”, vertelt Donker. „De kijkhoek moest juist ingesteld kunnen worden en de houder in hoogte verstelbaar en modulair zijn, omdat niet alle echo-apparatuur hetzelfde is. Het mechanisme is nu gepatenteerd.”

Wel zijn er nog een aantal slagen nodig voor ze met het apparaat de markt op kunnen gaan, waaronder het verkrijgen van een CE-markering. Ook is het drietal samen met specialisten nog volop bezig met de ontwikkeling.

Echografie is al honderd jaar oud, maar de vinding uit Eindhoven biedt nieuwe toepasmogelijkheden. „Op dit moment wordt het bijvoorbeeld nog niet op de intensive care gebruikt, omdat de hulpverlener zijn handen dan niet vrij heeft”, licht Donker toe. „Ook met een röntgenonderzoek gaat het niet samen.” Door het echoapparaat vast te zetten met de ProbeFix kan het in die gevallen wel gebruikt worden.

Zes Nederlandse ziekenhuizen hebben al getekend om de ProbeFix te gebruiken en te kopen als het klaar is. Het bedrijf verwacht dat dat in het derde kwartaal van 2017 het geval is.

Met de TU Eindhoven en verschillende andere instituten werkt Usono samen om het product verder te ontwikkelen. „We willen de hardware nog meer impact geven via monitorsoftware om het beeld te stabiliseren of optimaliseren, maar ook voor analyse-doeleinden.”

In de sportwereld kan de ProbeFix S-versie uitkomst bieden. Deze kan tijdens het sporten worden gedragen waardoor bijvoorbeeld de hamstring bekeken kan worden tijdens een sprint van 25 kilometer per uur. „Met speciale software wordt het wellicht mogelijk op basis van algoritmes blessurepreventie en revalidatie te ondersteunen”, aldus Donker.