Nieuws/Financieel
1324784
Financieel

Renteverschil VS en EU heeft vroeg of laat gevolgen

De rente op Amerikaanse staatobligaties is de afgelopen jaren veel sneller gestegen dan die van Europese staatsleningen. Dat verschil werkt vroeg of laat door in de euro/dollar-wisselkoers.

Op de obligatiemarkt tekent zich een opvallend patroon af. De rente op Amerikaanse 10 jaars-staatsleningen is de afgelopen jaren gestaag opgelopen, terwijl in veel andere landen die rente erg laag blijft. Een belegger in Amerikaanse staatsobligaties ontvangt momenteel maar liefst 2% meer rente dan over leningen van landen zoals Duitsland, Groot-Brittannië of zelfs Italië.

Wereld op zijn kop

Dat is de wereld op zijn kop, aangezien de staatsschuld van Italië naar verhouding veel groter is en de economische vooruitzichten beduidend minder goed zijn dan in de Verenigde Staten. Onder normale omstandigheden zouden beleggers als compensatie voor het grotere risico een hogere rente op Italiaanse staatsobligaties afdwingen. Zoals iedereen weet zijn de omstandigheden in de economische wereld nog lang niet normaal. De Italiaanse rente wordt kunstmatig laag gehouden omdat de ECB de rente extreem ver heeft teruggeschroefd en elke maand €60 miljard aan staatsobligaties koopt van met name Zuid-Europese landen zoals Italië.

Fed loopt voor op ECB

Enkele jaren geleden hanteerde de Amerikaanse centrale bank (Fed) in grote lijnen dezelfde strategie als de ECB nu. De Fed reageerde alleen veel sneller op de kredietcrisis dan de Europese bank. Hierdoor lag de rente in 2009 nog bijna 1% lager dan in Duitsland. Tegenwoordig ligt de rente op Amerikaanse leningen juist 2% hoger. Dat verschil wordt voor een deel veroorzaakt doordat de Fed ruim twee jaar geleden stopte met het opkopen van obligaties en eind 2015 begonnen is met het voorzichtig verhogen van de rente. Ook speelt mee dat er in de Verenigde Staten nu een president aan de macht is die probeert om de economie een duw in de rug te geven via belastingverlagingen en investeringen in infrastructuur.

Inflatieverwachting

De Amerikaanse overheid gaat meer staatsobligaties uitschrijven om die extra uitgaven te kunnen betalen. Het vooruitzicht dat de groei van de economie dankzij de overheidsinvesteringen versnelt, leidt ertoe dat de inflatieverwachtingen toenemen. Ook dat drijft de rente op staatsleningen in de Verenigde Staten op. Beleggers willen immers een vergoeding voor het effect dat hun koopkracht door inflatie afneemt. Het verschil in de verwachte inflatie tussen de Verenigde Staten en Europa is echter niet heel groot: 2,1% tegenover 1,7%.

Politiek effect

Het kleine verschil in inflatieverwachtingen en het grote verschil in de huidige rentevergoeding maakt het voor beleggers veel aantrekkelijker om Amerikaanse staatsobligaties te kopen dan bijvoorbeeld Duitse. In normale omstandigheden zou de naar verhouding hoge rente ervoor zorgen dat de dollar in trek is op valutamarkten. Desondanks wint de euro de afgelopen weken wat terrein op de Amerikaanse munt. Dat heeft voor een deel te maken met de afname van politieke risico’s. De vrees dat een populistische regering ervoor kiest om in navolging van Groot-Brittannië uit de EU te stappen is afgenomen. De PVV speelt geen rol in de Nederlandse kabinetsformatie en de populistische Marine Le Pen lijkt steeds minder kans te maken op het Franse premierschap.

Richting pariteit

De euro heeft zo de wind in de rug nu het politiek risico geleidelijk naar de achtergrond verdwijnt. Dat is echter een tijdelijk effect. Zolang de ECB vasthoudt aan de huidige koers maakt het grote – en groeiende – renteverschil het aantrekkelijk voor investeerders om hun vermogen in dollars aan te houden. Het meest waarschijnlijke scenario is dan ook nog altijd dat de Amerikaanse munt in de loop van het jaar evenveel waard wordt als een euro.

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.