Nieuws/Financieel
1325147
Financieel

Beursfusie stuit op bezwaren Brussel

BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie gaat niet akkoord met de overname van beursbedrijf London Stock Exchange (LSE) door branchegenoot Deutsche Börse.

Dat maakte EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) woensdag in Brussel bekend over de blokkade van Europa’s grootste handelsplatform.

Het is de vijfde keer op rij dat deze fusie, die door aandeelhouders werd gewenst, nu afketst. Tot laat probeerden de beurzen Europa tegemoet te komen, claimden zij.

Verstager waarschuwde de beurzen eerder al. Maar het Britse bedrijf weigerde het elektronische handelsplatform MTS in Italië te verkopen, een cruciale eis van Brussel.

Volgens de Vereniging van Effectenbezitters zouden de belangen van bedrijven en consumenten in de knel komen.

Langdurig onderzoek

Sinds september vorig jaar liep een diepgravend EU-onderzoek naar de gevolgen van de beursfusie voor de concurrentie en prijzen in Europa. De VEB en Europese belangenverenigingen van effectenbezitters vreesden dat tarieven zouden stijgen.

Deutsche Börse heeft eerder al laten weten bereid te zijn afstand te doen van zijn Franse clearing-activiteiten om toch goedkeuring te krijgen voor de deal.

In reactie ging de koers van beursbedrijf Euronext licht omhoog.