1325163
Financieel

Delta Electronics past eigen duurzame technologieën toe

Slim en groen renoveren

Het duurzaam gerenoveerde hoofdkantoor van Delta Electronics in Hoofddorp is op zonnige dagen energieneutraal.

Het duurzaam gerenoveerde hoofdkantoor van Delta Electronics in Hoofddorp is op zonnige dagen energieneutraal.

Hoofddorp - Op zonnige dagen is het kantoorpand van Delta Electronics in Hoofddorp energieneutraal. Dat zie je er niet direct aan af. Geen hypermodern gebouw, maar een standaard kantoorpand uit de jaren 80. De ultrasnelle lader voor elektrische auto’s die voor het pand staat, verraadt echter dat de tijd niet heeft stilgestaan.

Het duurzaam gerenoveerde hoofdkantoor van Delta Electronics in Hoofddorp is op zonnige dagen energieneutraal.

Het duurzaam gerenoveerde hoofdkantoor van Delta Electronics in Hoofddorp is op zonnige dagen energieneutraal.

„We hebben het pand twee jaar geleden gekocht om het met onze eigen duurzame technologieën te veranderen in een slim groen gebouw”, vertelt directeur Jackie Chang van Delta EMEA. „We kunnen zo, in de praktijk, ons brede aanbod aan energiebesparende applicaties voor gebouwen tonen.“

Het Taiwanese Delta Electronics werd in 1971 opgericht door Bruce Cheng en is uitgegroeid tot marktleider in schakelende voedingsoplossingen en borstelloze DC-ventilatoren. Daarnaast is het op tal van andere terreinen actief zoals in laadoplossingen voor elektrische auto’s en energieopslagapparatuur.

Het bedrijf is genoemd naar het Griekse symbool Delta dat verwijst naar verandering. Het streven naar verandering zit diep verankerd in het DNA van het bedrijf, net als het willen bijdragen aan een beter milieu. De oliecrisis in 1973 wees Cheng op de noodzaak om efficiënt met energie om te gaan.

In het gerenoveerde kantoor in Hoofddorp meten sensoren beweging, licht en temperatuur. Gebruikers kunnen de standaardtemperatuur tot twee graden naar boven of beneden bijstellen. Als er veel mensen in een ruimte zijn, wordt deze automatisch minder verwarmd. Het intelligente lichtplan zorgt dat lichten aanspringen zodra een gebruiker de ruimte betreedt. Ook wordt gekeken naar de hoeveelheid daglicht in de ruimte om de sterkte van de ledverlichting te bepalen om het gewenste lichtniveau te bereiken.

CO2-levels, vochtigheidsgraad, lichtniveau en temperatuur worden constant gemonitord. Deze data gebruikt het bedrijf om bijvoorbeeld het energieverbruik of de luchtkwaliteit bij te sturen. Daarnaast vergelijkt het de data van al zijn slimme gebouwen wereldwijd. Als blijkt dat in een bepaald gebouw efficiënter met energie wordt omgegaan, kijken ze waar dat door komt en of andere kantoren daarvan kunnen profiteren.

Door het slimme systeem kunnen onderhoudsmonteurs de apparatuur op afstand aflezen en in sommige gevallen ook oplossen.

Delta verwacht volgende maand een duurzaamheidscertificaat van BREEAM-NL voor het gerenoveerde pand te ontvangen. Chang hoopt dat het andere gebouweigenaren inspireert hun gebouw ook duurzaam te maken. „Een nieuw gebouw duurzaam bouwen, is makkelijker dan een oud gebouw te verduurzamen, maar wij laten zien dat het op een slimme manier kan. Een voordeel is bovendien dat het stapsgewijs kan. Een slim lichtplan heb je in drie jaar terugverdiend, vervolgens kun je een ander onderdeel aanpakken.”

De Taiwanese componentenmaker is zelf ook zo te werk gegaan. Met het slimme gebouwbeheersysteem, de ledverlichting, zonnepanelen, laadpalen en opslagbatterij wordt inmiddels een energiebesparing behaald van minimaal 30%. Binnenkort implementeert het bedrijf warmtepompen waardoor de besparing met nog eens zo’n 15% zal toenemen. Chang heeft ook al over de volgende stap nagedacht. Lachend: „Meer planten in het gebouw zetten, zodat bezoekers ook zien hoe groen we zijn.”