Nieuws/Financieel
1325237
Financieel

Katapult Setups

Vele actieve beleggers vragen mij dagelijks wanneer ze ‘long’ of ‘short’ kunnen gaan. Ik heb daartoe duidelijk gedefinieerde spelregels voor opgetuigd die leiden tot de klassieke Turbo Tijd Setups. Maar ook zijn er de zogenaamde Climax Scenario’s die ingezet kunnen worden na een forse koersbeweging. Zeer interessant die Katapult Setups. Ik zal ze nader duiden.

Setups, scenario’s en acties

U weet wellicht dat ik met een vaste marktlens naar grafieken kijk om te kunnen vaststellen hoe het is gesteld met trend en sentiment op de diverse speelvelden. Ik zal de marktlenscomponenten niet benoemen, dat heb ik in eerdere columns gedaan. Het gaat er nu om dat de metingen en bevindingen steevast leiden tot een viertal setups. Ik volsta met een korte omschrijving van elke setup, zoals die grafisch worden weergegeven in bijgaande figuur.

 

Kopen

Zo is daar de EL (Enter Long) setup, dat ik omschrijf als een koopstatus, een koopconditie, een stijging in een uptrend. Het meest waarschijnlijke scenario is een nieuwe actiebeweging van de bulls, een rally in een nieuwe of bestaande stijgende trend. Zo kan er gebodemd worden op een trendlijn of op een gemiddelde lijn in combinatie met een witte candle. Zo zijn er meer indicaties op het Dashboard mogelijk, die tezamen het koopsignaal ondersteunen.

Een EL setup komt vooral voor bij de start van een nieuwe uptrend en als de trend aanhoudt steeds weer opnieuw een actiebeweging van de stier. Kijk maar eens op bijgaande figuur wat de ideale plek is voor een EL setup. Het hoeft bijna geen betoog dat bij deze setup gezocht wordt naar een mooi moment om koopposities te openen. Met andere woorden, u treedt de markt binnen aan de koopkant, dat noem ik een Enter Long, ofwel EL actie.

Weer verkopen

Als er na een mooie rally in de uptrend een aarzeling optreedt, er wordt getopt op het veld, kan dit de inleiding zijn voor een countertrend ofwel correctiebeweging. Een reactie van de beer na de bullenparade. Mijn Dashboard meet en ziet wanneer het tijd is voor een top en correctie. Dan is het jammer als je met EL posities blijf zitten, niet waar? Daarom geeft mijn Dashboard een Exit Long (XL) setup af.

Tijd om winsten veilig te stellen en te wachten op nieuwe koopkansen in de uptrend. Kijk maar op de figuur waar de XL staat, daar wordt de kooppositie geneutraliseerd. Steevast krijg ik dan de vraag waarom er niet direct een Enter Short (ES) setup afgegeven wordt, de koers gaat toch dalen? Voor de offensief ingestelde belegger wellicht een overweging, maar de trendvolgende belegger handelt niet tegen de trend in. Zo luidt de spelregel bij mijn Dashboard Beleggen. Kortom, in een uptrend zijn de EL setup en de XL setup valide.

Verkopen Het aardige van technische analyse is het feit dat als je regels en acties hebt gedefinieerd voor koopposities, dit mag omdraaien voor verkoopposities. Dan weet je dat je consistent en hopelijk ook consequent bezig bent. Voor alle duidelijkheid, bij een verkooppositie, in vaktermen een short positie, verkoop je iets wat je niet in bezit hebt, om het op een lager koersniveau weer terug te kopen. Het klinkt onnatuurlijk, maar ‘short handel’ op het Damrak is net zo gewild als ‘long handel’.

Goed, ES (Enter Short) is de verkoopstatus, daling in een downtrend, de koers gaat onderuit. De beren bewerkstelligen in dit geval een actiebeweging in een verse of lopende downtrend. Kijk eens op de figuur waar een ES conditie valide is en u zult zien dat er steevast in de richting van de trend, neerwaarts in dit geval, wordt gehandeld.

Weer kopen

De laatste Setup is die van XS, ofwel het neutraliseren van een eerder ingenomen short positie. Het hoeft verder weinig betoog dat een XS setup zich voordoet bij bodemvorming in een downtrend. De beren zijn even klaar, de stieren mogen rebounden, zijn mogen zich revancheren.

Katapult Setup

Maar hoe zit het nu met de acties tegen de trend in? Dus short in een uptrend en long in een downtrend? Welnu, als er sprake is van een extreme koersbeweging, een forse afwijking zou ik zeggen, dan is het technisch verantwoord om tegen de trend in te handelen. Laat ik een Katapult Long Setup nader duiden aan de hand van een recent voorbeeld op de daggrafiek van de NN Group.

 

Recent zakte de koers in zijn downtrend naar een low van circa 28,50, waarna een rappe rebound volgde naar krap 31,00. Voor actieve swingtraders is dit een interessant ritje, vooral als je dit met BNP Paribas Turbo’s doet met een wat grotere hefboom. Er waren technisch gezien vier indicaties die de rebound, ofwel katapult beweging aankondigden. Deze vier bevindingen moeten zich openbaren om op een verantwoorde manier long te spelen in de downtrend. Het zijn de volgende: de afstand met de SMA lijn moet aanzienlijk zijn. Je kunt meten wanneer er sprake is van een relatief grote afstand tussen koers en SMA, veelal doe ik dit visueel. Je kunt zien bij letter A dat de katapult al strak staat.

Bij letter B zien we de swingteller op -8 of -9 staan, dus bodemvorming is aanstaande. Letter C illustreert het feit dat er een kleurwisseling in de candles optreedt, van zwart naar wit in dit geval. De laatste indicatie wordt aangereikt door de RSI die een upcross met de OS-lijn maakt (letter D). Kortom, vier technische indicaties die nodig zijn voor een Katapult Setup. Wil je deze setup iets minder offensief spelen, dan wacht je op een plusstand in de swingteller (zie letter E), maar dan mis je wel een redelijk stuk van de katapult beweging. U ziet, de katapult setup is vooral interessant voor de ‘snelle jongens’ die bereid zijn om snel en gedisciplineerd te handelen.

 

Disclaimer: Nico Bakker (www.nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA (www.bnpparibasmarkets.nl).

De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.