Nieuws/Financieel
1325940
Financieel

Lagere top in de maak?

Na de vorming van de hammer afgelopen woensdag was de kans op een beperkt herstel reeel. Dit herstel zorgde gisteren voor de opvulling van de neerwaartse gap. Deze beweging past goed in het topvormingsproces.

De vraag die natuurlijk speelt in deze euforische markt is of de recente neerwaartse verslechtering opnieuw een vals signaal is. Deze kans is natuurlijk aanwezig maar de verslechteringen worden internationaal breed gedragen en ik acht de kans beperkt dat er opnieuw sprake is van een vals signaal, maar uitsluiten kunnen we het natuurlijk nooit. In de afgelopen maanden hebben we geregeld verzwakkingen gezien in enkele indices maar dit bleken telkens valse signalen te zijn. In de AEX hebben we tweemaal een doorbraak gehad van een zeer steil opgaande bodemlijn die internationaal minder breed werden gedragen. Dit waren telkens slechts kortstondige neerwaartse doorbraken en deze mondden niet uit in een correctieve beweging. In januari was er sprake van een langere en zeer smalle consolidatiefase tussen de 480,40 en 489,90. De neerwaartse doorbraak aan het einde van januari zorgde ook voor een duidelijke verslechtering. Deze doorbraak duurde slechts 2 dagen en zorgde in het technische beeld vanaf december slechts voor een hogere bodem bij 476,70.

 

 

Neerwaarts gebroken

Tijdens de verzwakkingen die in de afgelopen dagen optraden, zagen we veel internationale verslechteringen waarbij bijna alle seinen op rood kwamen te staan. In de technische indicatoren zagen we in het langere beeld (sinds eind vorig jaar) al van negatieve divergentie. Dit betekent dat de RSI en de MACD op aanzienlijk hogere niveaus stonden eind december dan in de maanden daarna. In het kortetermijnbeeld vanaf eind januari werd een nieuwe opgaande trend ingezet. Over de afgelopen twee maanden zagen we in de RSI een grote stijgende wig die twee dagen geleden neerwaarts werd gebroken. Dit viel samen met een negatieve crossing in de MACD. In de VIX zagen we ook divergentie, ofwel hogere toppen in de S&P 500 en hogere bodems in de VIX vanaf een zeer laag niveau. Verder blijft de afstand tussen het 200-daags gemiddelde en de koers een belangrijk risico. Deze afstand was opgelopen tot ongeveer 10%, een afstand die in het verleden vaak zorgde voor een forsere tegenreactie.

Stijgende bodemlijn

In de afgelopen dagen zagen we belangrijke verslechteringen ontstaan in de grafieken van de indices. Veelal werden de stijgende bodemlijnen vanaf december vorig jaar neerwaarts gebroken. Dit zagen we in de Nikkei, DAX, STOXX Europe 600en de S&P 500. In de AEX zelf is het nog niet zover. De bodemlijn langs de decemberbodem van 445,65, de januari-bodem van 476,70 en zelfs de februaribodem van net boven de 490 ligt momenteel bij 503,90. Wekelijks loopt deze lijn ongeveer 3,5 punt op. Hieronder zou de bevestiging optreden van een trendomkeer in het kortetermijnbeeld van de AEX. In dat scenario ontstaat ruimte naar de 490 tot 475 punten, er is dan sprake van de 1 correctie van dit jaar. Een correctie die uiteindelijk moet zorgen voor een volgende hogere middellangetermijnbodem. In de afgelopen jaren zagen we jaarlijks tussen de 5 en 7 correcties, de teller staat dit jaar nog steeds op nul. Na de zeer krachtige en euforische stijging is de tijd dus wel rijp voor een correctie.

Neerwaartse druk

De AEX heeft zijn jaartop tot op heden bij 518,90 geplaatst. Ik verwacht in de 2 helft van dit jaar een beweging naar uiteindelijk de 2007-top van 564 punten. In het langetermijnbeeld is de volgende fase gestart met de doorbraak door de 510, de top van 2015 en tevens de voormalige top van de gehele bullmarkt sinds 2009. Toch is er sprake van een klassiek topvormingsproces in de meeste indices in het kortetermijnbeeld. Bij de top van 518,90 werd een bearish engulfing gevormd waarna de sinds februari stijgende bodemlijn werd gebroken. Deze startte bij de bodem van ongeveer 490 en maakte deel uit van een stijgende wig. Dit zijn risicovolle toppatronen waarbij de bodems sneller oplopen dan de toppen. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij de bodem van twee dagen geleden van 506,40 (onderkant hammer) en daaronder bij de genoemde sinds december stijgende bodemlijn van 503,90. Aan de bovenkant ligt als enige belangrijke weerstand de top van 518,90 en bij 513 ligt nog een kleine weerstand. Boven de 518,90 wordt de verwachte correctie uitgesteld en het toppatroon opgeheven. Ik acht de kans echter groter dat de AEX in de komende dagen een lagere top zal vormen waarna de neerwaartse druk op de genoemde stijgende bodemlijn weer wordt opgevoerd. We moeten dan ook zeer alert zijn op nieuwe toppatronen in de candlesticks in de komende dagen.

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door Bas Heijink, technisch analist van het ING Investment Office en is uitgebracht door ING Bank N.V. en afgesloten op Vrijdag 24 Maart 2017 om 08:48. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook.