Nieuws/Financieel
1326051
Financieel

Profiel Vanderlande

Veghelse reus verplaatst 300 pakketjes per seconde 

Vanderlande, overgenomen door het Japanse Toyota Industries, behoort tot de belangrijkste maar weinig zichtbare Nederlandse industriële bedrijven. In alle havens, op Schiphol, de transportsector en pakketjesverwerkers zit wel Vanderlande-techologie.

Vanderlande Industries holding, voor €1,2 miljard overgenomen en gevestigd aan zijn statige eigen Vanderlandelaan in Veghel, is ook het prototype van Hollandse maakindustrie. 

In 2015 verwerkte het dankzij de techniek rond €1,49 miljard aan orders, vooral in bagageafhandeling maar ook voor Ahold-distributie naar Albert Heijn-winkels.

Menig politicus keek er afgelopen decennia tijdens werkbezoeken rond en kwam prettig verrast terug: bij het in 1949 opgerichte concern worden talloze nieuwe industriële systemen getest en ontwikkeld. Het boekte doorlopend recordomzetten.

Kennis blijft

Sectorexperts zijn zeer bezorgd over het weglekken van kennis naar Japan. ,,Cruciaal wordt of de research & development-afdeling in Veghel zijn waarde voor Nederland blijft inzetten of dat die wordt afgebouwd en naar Japan verplaatst door Toyota”, zegt een branchegenoot.

Vanderlande ontkende een vlucht van technologie donderdag stellig, Toyota, de marktleider in zwaardere vorkheftrucks en industrieapparatuur, wil juist groeien in Nederland.

Toyota Industries is zelf ver in de robotiseing van zijn productie.

Het bedrijf is wereldmarktleider wat betreft het leveren van bagagebanden op 600 luchthavens, waaronder Schiphol en Heathrow in Londen.

VDL heeft 30% van de wereldwijde bagageafhandeling in handen. Ruim 3,2 miljard koffers en tassen gaan per jaar over de band, de ruim 70% die Vanderlande verwerkt, vrijwel alles volautomatisch.

In omzet ging Vanderlande vorig jaar naar €1,14 miljard, met bijna €50 miljoen winst.

Miljoenen pakketjes

Bij de DHL’s en UPS’s van de wereld is de Veghelse reus goed voor nog eens twintig miljoen automatisch verwerkte pakketjes per dag, 300 per seconde.

Nog zo’n cijfer: twaalf van de twintig grootste Europese e-commercebedrijven werkt met Vanderlande-materiaal. De magazijnen van concerns als Amazon en Zalando draaien op Vanderlande-systemen.

Het bedrijf erkende vroeg meer verdiensten uit onderhoud en doorontwikkeling bij klanten. Ongeveer een vijfde van zijn groepsomzet komt nu uit de later ontwikkelde tak services, waar op een drie van de 3900 personeelsleden werkt. Het concern wil binnen drie jaar naar €1,5 miljard omzet.

Vernieuwer

Het concern profiteerde van nieuwe controles van systemen die bij 9/11 kwetsbaar bleken. Overal werden vliegvelden extra beveiligd en vernieuwd, met systemen van Vanderlande. De vernieuwingen van software in beveiliging speelde de Veghelse reus in de kaart.

De naam en faam van Vanderlande zijn wereldwijd bekend. Ruim 2000 werknemers werken over de landgrenzen heen.