Nieuws/Financieel
1326569
Financieel

FedEx moet veel extra kosten maken

MEMPHIS (AFN) - Het Amerikaanse koeriersbedrijf FedEx heeft afgelopen kwartaal veel extra kosten moeten maken voor brandstof en andere investeringen. Geholpen door een toenemend aantal af te leveren pakketjes wist de onderneming, die vorig jaar het Nederlandse TNT Express inlijfde, zijn omzet en winst wel stevig op te voeren.

FedEx zag de opbrengsten vergeleken met een jaar eerder met bijna een vijfde oplopen tot 15 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 562 miljoen dollar, tegen 507 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Onderliggend ging het evenwel toch allemaal wat minder met het expressbedrijf. De operationele winst van het belangrijke onderdeel FedEx Ground ging met 8 procent omlaag. Daarmee presteerde het bedrijf slechter dan analisten in doorsnee hadden voorzien.

FedEx moest vooral extra kosten maken om beter te kunnen omgaan met de enorme opkomst van het winkelen via internet. Dat vergt flinke investeringen in sorteer- en distributiecentra. Verder kwamen de brandstofkosten afgelopen kwartaal zo'n 37 procent hoger uit dan een jaar eerder.