Nieuws/Financieel
1326805
Financieel

Van Oord voorziet opnieuw moeilijk jaar

Computerbeeld van het nieuwe kraanschip Werkendam.

Computerbeeld van het nieuwe kraanschip Werkendam.

ROTTERDAM - Baggeraar Van Oord heeft zijn omzet en winst vorig jaar stevig zien krimpen en verwacht dat ook 2017 een moeilijk jaar wordt. Zowel in de baggermarkt als in de olie- en gassector zetten klanten een rem op de investeringen en zorgt overcapaciteit voor zware concurrentie, meldde het bedrijf dinsdag.

Computerbeeld van het nieuwe kraanschip Werkendam.

Computerbeeld van het nieuwe kraanschip Werkendam.

Van Oord zag zijn omzet vorig jaar met een derde krimpen, tot 1,7 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam met 333 miljoen euro 18 procent lager uit dan in 2015, terwijl de nettowinst bijna halveerde tot 90 miljoen euro.

De orderportefeuille groeide afgelopen jaar wel met 40 procent, naar 3,3 miljard euro, maar de meeste van die projecten komen pas in 2018 tot uitvoering. Het positieve effect op de resultaten van Van Oord laat daardoor ook tot volgend jaar wachten. "De moeilijke marktomstandigheden voor baggeren en offshore olie en gas blijven voelbaar in 2017", concludeerde het bedrijf.

Bestuursvoorzitter Pieter van Oord wees op de "afronding van grote projecten, de lage olieprijs, afnemende groei van de wereldhandel en overcapaciteit" als oorzaken voor de krimp in 2016. De opbrengsten uit het baggeren slonken daarbij met ruim een kwart, tot 1,2 miljard euro. Offshore olie- en gasactiviteiten leverden bijna 50 procent minder op dan in 2015. Door de afronding van een groot project met windmolens op zee ging de omzet uit windactiviteiten op zee ook bijna door de helft.

Windprojecten leverden vorig jaar wel een belangrijke bijdrage aan de groei van de orders. Daarnaast werden enkele grote baggerprojecten binnengesleept, onder meer in Angola.

Van Oord benadrukte over een "solide financiële positie" te beschikken. Zowel het eigen vermogen als de solvabiliteit van het bedrijf bleven vorig jaar op peil.