Nieuws/Financieel
1327238
Financieel

Woning provincie gewild

Op naar de provincie

Op naar de provincie

AMSTERDAM - De grote regionale verschillen op de Nederlandse woningmarkt worden kleiner. In de verhitte gebieden dalen de verkopen, terwijl die in de omliggende provincies stevig stijgen.

Op naar de provincie

Op naar de provincie

In alle regio’s in het land stegen de verkopen vorige maand na de traditionele jaarlijkse dip in januari, behalve in Noord-Holland.

Vergeleken met dezelfde maand uit 2016 daalde de woningverkopen in februari scherp, met 3,4%.

De prijzen in de hele provincie werden het afgelopen jaar omhooggeduwd door de woninggekte in Amsterdam, Zaandam plus Haarlem en omgeving.

Geen topprijzen

De daling bewijst de voorspelling dat kopers niet meer bereid zijn de extreme prijzen hier neer te leggen. Daartegenover impliceert de stijging in de omliggende provincies dat woningzoekers het verderop proberen.

Zo zit er een plus in het aantal woningverkopen in Utrecht en Zuid-Holland, hoewel minder scherp dan een jaar eerder. Daartegenover staat de grootste landelijke stijging, van 34,4% in Gelderland.

Ook Noord-Brabant, Overijssel en Friesland zitten in de lift.

De cijfers bevestigen de vooruitblik voor 2017 van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) over de naar elkaar groeiende landelijke woningmarkt.

Huren nog duur

„Alle provincies kruipen naar elkaar toe. Het leeft overal op”, constateert woordvoerder Roeland Kimman. „Er zijn ook alleen maar positieve berichten, van het vertrouwen in de economie tot de afnemende werkloosheid. Ondertussen is huren nog altijd duur, en de rente laag.”

Dat ook de tot voor kort achterblijvende regio’s nu aantrekken, is volgens Kimman een combinatie van de woonwensen en financiële middelen van consumenten: „Mensen kijken wel uit voor ze drie ton betalen voor een handvol vierkante meter in Amsterdam. En dus zoeken ze verder, ook omdat de kwaliteit van wonen belangrijk wordt gevonden.”

Tegenover een minimale stijging van appartementen in februari, van 3,3%, staat een explosieve stijging van 20,4% van 2-onder-1-kap woningen.

Wat zijn uw wensen?

De NVM liet met Psychologie Magazine onderzoek doen naar de wensen van de huidige woningkopers. De helft van de ondervragen noemt een fijne buurt als belangrijkste eis.

Vervolgens worden genoemd: geen of weinig geluidsoverlast (49%), lage woonlasten (43%), veel leefruimte (43%) en veel buitenruimte (42%). Van de ondervraagden is bijna tweederde bereid om dagelijks een halfuur langer naar zijn of haar werk te reizen voor de droomwoning.

130 km/pu helpt

Dit laatste kan de grootste stijging uit februari tegenover een jaar geleden verklaren. Friesland is hierin de verrassende koploper, met 21,4%. Via de Afsluitdijk is werk in Noord-Holland sneller bereikbaar door de tijdswinst die via de hogere snelheidslimiet van 130 kilometer per uur op de route te boeken valt.

Landelijk gezien nam het aantal geregistreerde hypotheken ten opzichte van februari 2016 toe van 21.989 naar 26.580. Dit is een stijging van 20,9%. Vergeleken met januari is de stijging 8,1%. In februari 2106 groeide het aantal verkopen tegenover januari nog met 30%.

Lees hier meer over hypotheken