Nieuws/Financieel
13278521
Financieel

Google haalt Twitter-concurrent Parler uit Play Store

Alphabet, het moederbedrijf van Google heeft met onmiddellijke ingang de socialenetwerk-app Parler, een kleinere concurrent van Twitter, uit zijn Play Store verwijderd. Volgens Google is via Parler afgelopen woensdag opgeroepen tot het gebruik van geweld bij de invasie van boze Trump-aanhangers in het Amerikaanse Capitool.

Van Parler wordt verwacht dat de eigenaren de inhoud van de berichten, video's en foto's gaan controleren en zo nodig weren van het platform. Apple heeft Parler 24 uur de tijd gegeven om deze zogenoemde contentmoderatie toe te passen. Gebeurt dit niet, dan kunnen ook gebruikers van de iPhone de app ook niet meer downloaden uit de App Store van Apple.

Parler, met 10 miljoen abonnees en 4 miljoen actieve gebruikers, is bij veel aanhangers van Trump populair juist omdat gebruikers er alles mogen publiceren, waar Twitter en Facebook steeds vaker schadelijke content weren. Trump heeft 2,3 miljoen volgers op Parler.

Twitter zette vrijdag (lokale tijd) het persoonlijke account van Trump, met 88 miljoen volgers, permanent op zwart vanwege herhaalde oproepen tot geweld en het veelvuldig verspreiden van onjuiste informatie. Trump beweerde wekenlang dat niet Joe Biden, maar hij de presidentsverkiezingen had gewonnen.