Nieuws/Financieel
1328007334
Financieel

Wirecard failliet? Aandeel knalt 150% omhoog

Het aandeel Wirecard verdampte vorige week op de beurs, nadat justitie onderzoek begon naar fraude bij de betalingsverwerker. Maandag vliegt de koers echter met 150% omhoog.

Koopjesjagers lijken het gebutste aandeel van de beurs maandag op te rapen. Het naar €1,67 gekelderde aandeel koerste maandagmorgen zelfs even boven de €4. Dat is overigens nog steeds maar een fractie van de €190 die het aandeel Wirecard in augustus 2018 op het hoogtepunt waard was. Precies twaalf dagen geleden stond de koers op €103,84.

De onderneming vroeg vorige week faillissement aan, maar de procedure loopt nog bij een rechtbank in München. De Duitse concurrent van het Nederlandse betalingsbedrijf Adyen verklaarde dit weekend zijn zakelijke activiteiten voorlopig voort te zetten.

Dit is mogelijk geworden omdat Wirecard Bank buiten de failissementsaanvraag van het moederbedrijf valt. De Duitse toezichthouder BanFin heeft een speciale afgezant bij Wirecard Bank geplaatst, waarna de betalingsverwerkingsactiviteiten van van de groep mochten worden overgeheveld naar de bankdivisie.

Beleggers zijn kennelijk enthousiast geworden nadat Wirecard Bank het nieuws maandag bekendmaakt en verklaarde geen verstoringen in het betaalactiviteiten van Wirecard te verwachten. Ook meldde de bank in ’extreem nauw overleg’ met partners zoals Visa en Mastercard te zijn.

Daarnaast zijn er geruchten in de markt over de aankoop van onderdelen van Wirecard door private equity. Tegelijkertijd moest een aantal beleggers dat short ging, en met geleende aandelen gokte op een koersdaling, hun verlies pakken en aandelen kopen. Dat gaf de koers ook enige steun.

€2 miljard zoek

Het Duitse concern met betaalverwerking, kaartuitgifte- en risicobeheerdiensten voor grote klanten gaat gebukt onder hoge schulden die niet meer kunnen worden afgelost nu liquiditeit eind deze maand opdroogt. De Financial Times berichtte al vroeg dat de boeken bij het concern niet klopten. Dat ontkende Wirecard stellig, maar moest later bekennen dat een kleine €2 miljard vermoedelijk nooit heeft bestaan.

Wirecard, waar onder meer ABN Amro en ING kredietten aan hebben verstrekt, trok daarop zijn financiële publicaties over 2019 in.

Toen het aandeel instortte en investeerders afhaakten, vroeg het concern vorige week uitstel van betaling aan. Topman Markus Braun werd eerder al gearresteerd op verdenking van fraude. Inmiddels is hij op borg vrijgekomen.

De Wirecard-affaire heeft de Duitse financiële wereld op zijn kop gezet. De Duitse regering is van plan het financieel toezicht op grote beursgenoteerde bedrijven om te gooien vanwege het boekhoudschandaal.

Ingreep boekhouders

De private organisatie die nu nog in opdracht van de overheid de boekhouding van beursgenoteerde bedrijven controleert, wordt mogelijk maandag al de wacht aangezet, meldt de Financial Times.

Het toezicht op accountants van beursgenoteerde bedrijven ligt nu nog bij de Deutsche Prüfstelle für Rechnungslegung (DPR), een privaat bedrijf met slechts vijftien medewerkers. De Duitse autoriteit voor financiële markten, de BaFin, geeft deze instelling in de huidige opzet van het toezicht opdracht om onderzoek te doen naar vermeende misstanden. Zelf heeft de BaFin geen zeggenschap over het proces.

Deze constructie zou zich hebben gewroken bij Wirecard, waar onderzoek door de DPR amper op gang kwam na steeds hardnekkigere geruchten over boekhoudfraude.