Nieuws/Financieel
1328045806
Financieel

AEX houdt aan grillige rit mager herstel over

De AEX wist woensdag de forse neergang in voorgaande handelsdagen met een bescheiden herstel uiteindelijk te keren nadat in de middag de mooie winst nog geheel werd verspeeld. Bij de hoofdfondsen zaten Takeaway en Wolters Kluwer in de voorhoede.

De AEX-index eindigde 0,4% hoger op 539,57 na eerder nog naar het laagste niveau sinds begin maart te zijn gezakt op 534,87 punten. Rond de lunch werd een dagpiek van 544,82 punten aangetikt. De AMX sloot fractioneel lager op 808,85 punten.

De aandelenmarkten in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,7%.

Volgens Krist Plaizier, vermogensbeheerder bij Fintessa, werd de mooie herstelbeweging vanaf de start grotendeels teniet gedaan doordat beleggers weer uit aandelen stapten en schuil zochten in de obligatiehavens onder meer nadat de Amerikaanse president Trump via een tweet opnieuw druk uitoefende op de Federal Reserve om de rente verder te verlagen en de angst voor een wereldwijde groeivertraging oplaaide. Zo dook de de rente op 30-jarige Amerikaanse staatsobligaties naar het laagste niveau sinds medio 2016. „Beleggers blijven nerveus nadat Trump vorige week de geest uit de fles heeft gehaald met de aankondiging nieuwe importheffingen te gaan heffen op Chinese producten en China heeft teruggeslagen met de eigen munt. Niet alleen aandelen worden geraakt, maar ook grondstoffen, zoals ijzererts en olie.” Daarnaast wijst hij er op dat door de vakantieperiode koersen veel bewegelijker zijn dan normaal vanwege de lagere handelsvolumes.

Toch is er geen reden voor al te veel pessimisme, meent Plaizier. „De trend op de aandelenmarkten is nog steeds opwaarts. Met het einde van het cijferseizoen in zicht is het vooral wachten op de komende rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale bank. Verder heeft Trump er met het oog op de komende Amerikaanse verkiezingen belang bij om met China verder te werken aan een oplossing voor het handelsconflict. Zijn onderhandelingstactiek is om eerst zijn tegenstander de duimschroeven aan te draaien en daarna weer los te laten. ”

Ahold onderaan

In de AEX werd ABN Amro door beleggers 0,3% hoger gezet na vrijwel de gehele dag op verlies te hebben gestaan. De bank moest een voorziening nemen van €114 miljoen vanwege een herstelprogramma om beter onderzoek te doen naar mogelijke witwaspraktijken bij zijn particuliere klanten. Vermogensbeheerder KBC Securities schrok van de mogelijke boete voor ABN Amro en verlaagde daarom het beleggingsadvies voor het bankaandeel in één klap van ’overwogen’ naar ’verkopen’.

Ahold Delhaize gleed 0,5% weg. Het supermarktconcern had in het tweede kwartaal last van stakingen in de Verenigde Staten, waardoor de winst daalde. Het moederbedrijf van Albert Heijn boekte wel meer omzet. Analisten bij Berenberg voorzien veel zwaardere omstandigheden in de tweede helft van het jaar.

ArcelorMittal belandde in de achterhoede met een koersdaling van 0,8%. De verzekeraars gingen geukt onder de verdere daling van de rentestanden. Aegon en NN Group lieten 156% respectievelijk 0,7% liggen.

DSM pluste 1,1%. Persbureau Bloomberg meldde dat het Amerikaanse chemieconcern DuPont overweegt zijn voeding- en biowetenschappendivisie in de etalage te zetten. Naast verkoop wordt gekeken naar verzelfstandiging of een speciaal soort fusie met een ander bedrijf. Voor die laatste optie zou onder meer speciaalchemiebedrijf DSM een mogelijkheid zijn. ASML kreeg er 1,2% bij.

Galapagos kon op aardige kopersinteresse rekenen en won 1,5%. De informatieleveranciers Wolters Kluwer en Relx fleurden 2,4% respectievelijk 2,3% op. Takeaway ging stevig aan kop met een vooruitgang van 3,4%.

Uitverkoop bij Corbion

AMX-fonds Corbion dook 3,1% omlaag na een tegenvallend handelsbericht. Het speciaalchemiebedrijf is minder positief over de omzetgroei die het dit jaar op eigen kracht verwacht te realiseren. Hekkensluiter Boskalis zakte 3,3%, terwijl Furgo 2,8% in waarde daalde in reactie op de versnelde terugval van de olieprijzen.

PostNL (+1,8%) vervolgde de weg omhoog nadat de post- en pakjesbezorger afgelopen maandag met meevallende kwartaalcijfers kwam. Air France KLM (+2,1%) lag ook goed bij.

Smallcapfonds Accell kondigde aan zijn verlieslatende Amerikaanse activiteiten van de hand te doen. Beleggers reageerden enthousiast op de desinvestering van fietsenfabrikant. Het aandeel vloog in reactie 6,9% omhoog.

Op de lokale markt dikte Ajax 0,3% aan. De Amsterdammers voetbalden dinsdagavond gelijk tegen het Griekse PAOK in de voorronde van de Champions League.

Hunter Douglas ging 0,3% achteruit. De raambekleder boekte meer winst in het afgelopen halfjaar op een lagere omzet.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kun je je hier gratis aanmelden.