Nieuws/Financieel
1328110
Financieel

Column

Tijdvensterconflict

Op menig dagchart dienen zich spannende koopkansen aan, de bulls voeren daar de regie. Maar op de bijbehorende weekchart zetten de beren een rem op de bullenparade. Kortom, een tijdvensterconflict, een ogenschijnlijke tegenstrijdigheid. Hoe ga je hier als actieve belegger mee om? Een nadere toelichting aan de hand van grafieken van de NN Goup.

Conflicterende meetlattenDat er diverse navigatieniveaus beschikbaar zijn voor actieve beleggers, moge duidelijk zijn. Afhankelijk van het beleggersprofiel kies je een meetlat die daar bij past. Intraday traden vraagt een veel kortere grafiek dan langere termijn investeringen.

De kunst is overigens om een eenmaal gekozen meetlat te omarmen en niet meer los te laten. Hou vast aan het timeframe dat bij je past voor het detecteren van een visie. Dat je daarna een kortere meetlat raadpleegt om je visie te vertalen naar een concrete positie is uitermate verstandig. Dat noemen wij een ‘multi timeframe’ benadering.

Een langere chart voor de visie, een kortere chart voor de timing. Ik gebruik bij mijn Dashboard Beleggen de weekchart voor mijn visie en de dagchart voor de timing van coaching adviezen die voortvloeien uit de weekchart.

Maar dan kan het voorkomen dat een koopaanbeveling op de weekkaart wordt tegengehouden door de dagkaart waar een tegengestelde conditie valide is.

Dan komt het aan op de juiste navigatie en de juiste stuurmanskunst. Ik zal dit toelichten aan de hand van een actueel voorbeeld op de charts van de NN Group.

UP status op de weekkaart

 

 

In bijgaande afbeelding staat de weekgrafiek van de NN Group. Als ik daar mijn Dashboard Beleggen spelregels op los laat, dan kom ik tot de volgende bevindingen. De koers beweegt met witte candles boven een vlakke gemiddelde lijn dus de trend is gematigd positief.

De swingteller springt deze week mogelijk op +1, waardoor een nieuwe bullenactie kan starten richting de recente top en weerstand op krap 34,00. De RSI noteert fractioneel boven de 50-lijn, waardoor het eindresultaat een hernieuwde UP status op mijn Dashboard is. En een UP status gaat gepaard met een koopconditie.

Trendvolgende beleggers worden dan ook uitgenodigd uit te zien naar interessante koopmomenten om als zodanig te profiteren van een opleving naar 34,00 en wellicht hoger. Wat een feest voor trendbeleggers, mooie koopkansen zolang de koers boven de 28,40 steungrens beweegt.

Maar plaats nu niet meteen een kooporder, want de finetuning van de koopconditie moet nog worden gedaan op de dagchart.

 

Topvorming op de dagkaart

 

 

De spelers op het dagveld zijn helemaal niet zo positief en euforisch als hun medespelers op het weekveld. Zij hebben onlangs geprofiteerd van een prachtige rebound vanaf circa 28,50 tot 31,00 aan toe.

Daar aarzelen de bulls momenteel getuige de zwarte dagcandle na de afgeronde upswing. Bovendien is de 61,8% Fibo retracement gehaald, dus het wordt tijd om de reboundwinsten te verzilveren en uit te zien naar een mogelijk vervolg van de daily downtrend. Dus de dagspelers overwegen uit het veld te stappen, terwijl de weekspelers er juist op willen.

Hoe is dit met elkaar te rijmen?

Dag en week ‘in sync’

Ik heb eerder gezegd dat de weekgrafiek leidend is voor de visie en de dagkaart voor de timing. Welnu, dat is vrij eenvoudig in elkaar te schuiven. Het koopadvies op de weekkaart wordt ten uitvoer gebracht als de dagkaart in lijn staat met de weekchart.

Dus het wordt in geval van NN Group een kwestie van wachten totdat de dagkaart een koopconditie afgeeft. Dit kan na een kortstondige correctie zijn of wellicht na een breakout boven de SMA lijn.

Daar zijn diverse invullingen voor. Maar de wrijving op de dagchart moet eerst worden weggepoetst om vervolgens met glans de koopconditie tot uitvoer te brengen. “Zonder wrijving geen glans” is dan ook de kapstok die ik u wil meegeven als u worstelt met een tijdvensterconflict.

 

Disclaimer:

 

Nico Bakker (www.nicoprbakker.nl) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA (www.bnpparibasmarkets.nl).De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.