Nieuws/Financieel
1329148
Financieel

'Fed gaat niet te hard op de rem staan'

Het is goed vertoeven op het Damrak met de aanhoudende opmars van de AEX gesteund door de overnamekoorts bij beleggers. In de komende week zullen de uitkomsten van de tweedaagse vergadering van de de Federal Reserve (Fed) zeer waarschijnlijk gaan bepalen of het opgewekte beursklimaat een vervolg krijgt. Verder ligt de focus op de gang naar de beurs van Avantium. 

In de voorbije week raakte de Amsterdamse beurs na een rustig begin steeds beter op dreef met een klim naar het hoogste niveau sinds begin 2008. De geruststelling van ECB-voorzitter Mario Draghi bij de toelichting van het rentebesluit om ondanks de oplopende inflatie in de eurozone het stimuleringsprogramma tot eind van dit jaar voort te zetten en de beleidsrente nog langdurig laag te houden, droeg flink bij om de kooplust aan te wakkeren. Een beter dan verwacht Amerikaanse banenrapport gaf de koersen een extra steun in de rug. Het nieuws dat AEX-fonds AkzoNobel zeer begeerd wordt door het Amerikaanse PPG gaf beleggers de aanzet om massaal in het aandeel te stappen. "Het opgewekte sentiment wordt eveneens in de hand gewerkt doordat de financiële waarden goed meelopen dankzij de aantrekkende rentestanden", stelt Stan Westerterp, vermogensbeheerder bij JNVB.

In de nieuwe handelsweek zullen alle ogen gericht zijn op de Amerikaanse centrale bank (Fed).  De markt houdt er rekening mee dat de Fed zo goed als zeker komende woensdag de rente met 25 basispunten zal gaan verhogen naar een stand tussen 0,75 tot 1%.  Eind december vorig jaar werd voor de laatste keer een rentestap doorgevoerd.  De toelichting die Fed-president Janet Yellen geeft op het rentebesluit zal ook scherp worden gevolgd door beleggers om meer duidelijk te krijgen over het toekomstige rentepad. "De Fed zal mogelijk dit jaar nog één of twee in actie komen met een renteverhoging, maar ik verwacht geen al te agressief optreden gelet op de onzekerheid over het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump en de enorme staatsschuld in de VS," meent Westerterp. 

Verder zal op donderdag de Bank of England (BoE) zijn rentebesluit naar buiten brengen die naar verwachting weinig vuurwerk zal opleveren vanwege de aanhoudende onzekerheid over de gevolgen van het Britse vertrek uit de Europese Unie. De Bank of Japan laat eveneens donderdag weten of het bestaande monetaire beleid aangepast zal worden.

Daarnaast staan cijfers over de oliemarkt op het programma die van invloed kunnen zijn op de prijs van het zwarte goud. Oliekartel OPEC zal dinsdag aangeven in hoeverre de lidstaten zich hebben gehouden aan de eind vorig jaar afgesproken deal  om de olieprofinancierte bevriezen. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) komt een dag later met een rapport met de omvang van de vraag en aanbod van olie.

Op macrogebied geeft Eurostat donderdag inzage over de inflatie in de eurozone. In Amerika ligt het zwaartepunt op vrijdag met de publicatie van de zogeheten Leading indicators en het consumentenvertrouwen.

Op bedrijfsniveau gaat de aandacht uit naar de beursgang van Avantium. Het Nederlandse chemiebedrijf maakt woensdag zijn debuut op Damrak. De biedprijs is vastgesteld op €11 per aandeel. Met de opbrengsten van de beursgang wil Avantium een nieuwe fabriek voor duurzaam plastic financieren. De voortekenen voor een zijn goed doordat het bedrijf liet weten meer aandelen uit te gaan geven in verband met de sterke vraag.

 

Het cijferseizoen loopt ten einde. In Nederland doet beddenverkoper Beter Bed en For farmers de boeken nog open over het afgelopen jaar. In Duitsland maakt Volkswagen bekend hoe het voorbije jaar is verlopen.