Nieuws/Financieel
1329334
Financieel

Analyse

Kwetsbaar

AkzoNobel wil ongeveer een derde van zijn bedrijf afsplitsen, verkopen en de opbrengst gebruiken om aandeelhouders tevreden te stellen.

 Om precies te zijn gaat het om de al jaren kwakkelende chemiedivisie, met een omzet van een kleine €5 miljard. De opbrengst wordt waarschijnlijk een paar miljard euro, verdeeld over een aandeleninkoopprogramma en een of meerder overnames in de beter renderende verven en coatings.

Klinkt als een simpel één-tweetje. Toch is het dat niet. Topman Ton Büchner gaat over tot deze maatregel, terwijl concurrenten de afgelopen jaren niet hebben stil gezeten. Daar waar het schip van Akzo in een windstil gebied tussen de €12 en €15 miljard omzet is blijven dobberen onder topmannen Hans Wijers en Ton Büchner, heeft rivaal PPG zijn winstgevendheid opgevoerd waardoor het inmiddels anderhalf keer zo groot is, zijn Dow en Dupont aan een megafusie bezig en kaapt Sherwin Williams overnameprooi Valspar voor de neus van de concurrentie weg.

AkzoNobel is een bedrijf met weinig schulden, als het straks zijn chemiedivisie verkoopt heeft het nog amper €10 miljard omzet over. Het veel kleinere Akzo heeft dan bovendien een paar miljard in de kluis liggen. Meer nog dan het nu al is, zal Akzo op dat moment dus helemaal een aantrekkelijk prooi worden, hetzij voor PPG, hetzij voor een of andere corporate raider.

De situatie is niet nieuw. Toen AkzoNobel in 2007 €11 miljard ving voor Organon, de farmacietak die het tot spijt van sommigen afsplitste, sliep de toenmalige cfo Keith Nichols ook dagenlang slecht, uit angst voor een vijandige overname om de hand te leggen op deze gevulde kas. Uiteindelijk gaf Akzo de miljarden vrij snel weer uit aan zijn eigen grote overname van de Britse concurrent ICI.

Mocht het AkzoNobel lukken om tot hier te geraken, dan nog zal elke mogelijk overnameprooi zijn huid duur aan AkzoNobel gaan verkopen. Het signaal is immers duidelijk: Akzo moet kopen, en heeft geld.

Het wordt dus oppassen geblazen voor AkzoNobel en Büchner. De minst gevaarlijke route is nog om chemicaliën naar de beurs te brengen en in stapjes de aandelen te verkopen, zoals de staat dat doet bij ABN Amro of Philips met zijn lichtdivisie. Dan is er in ieder geval geen maximale zak geld te roven.

Wouter van Bergen en Edwin van der Schoot