Nieuws/Financieel
1329415
Financieel

Akzo stuwt AEX naar nieuwe top

De Amsterdamse beurs is donderdag op het hoogste punt in bijna twee jaar gesloten. Het enthousiasme over AkzoNobel gaf de AEX-index een stevige steun in de rug. Beleggers waren eveneens positief door de beter draaiende economie in Europa. 

De AEX-index sloot 1% in de plus op 507,74 punten. De Midkap ging 0,4% omhoog naar 731,71 punten. De beurzen in Londen (-0,3%), Frankfurt (+0,1%) en Parijs (+0,4%) bleven duidelijk achter bij Amsterdam.  

"Het was een levendige dag op de beurs", zei marktanalist Ron van der Does (IG Markets). Dat het aandeel AkzoNobel liefst 13% opliep na het afgewezen overnamebod door het Amerikaanse PPG Industries noemde de beursman echter 'iets overtrokken'. "Niettemin is AkzoNobel in een vrijwel identieke situatie terechtgekomen als Unilever, dat vorige maand een bod van Kraft Heinz afwees."  

De ogen van beleggers waren donderdagmiddag tevens gericht op ECB-president Mario Draghi. Hij meldde dat de economische groei in de eurozone iets aantrekt. Desondanks blijft de Europese rente voor langere tijd extreem laag, aldus de centrale bankier.

Wall Street stond vanmiddag licht hoger. Beleggers blikten alvast vooruit naar de Amerikaanse banencijfers van vrijdag. Uit cijfers van loonstrokenverwerker ADP bleek deze week al dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten vorige maand fors was gegroeid. "Daarmee is de renteverhoging in de VS van volgende week woensdag min of meer een voldongen feit", constateerde marktanalist Van der Does. "Het is namelijk moeilijk voor te stellen dat het officiële banenrapport dat vrijdag uitkomt dusdanig slecht is dat deze visie wijzigt."

Volgens Van der Does zal de toon van Fed-voorzitter Janet Yellen volgende week waarschijnlijk ook aanzienlijk minder mild zijn dan beleggers van haar gewend zijn. "De Fed realiseert zich dat een te snelle acceleratie van de inflatie kan ontaarden in een recessie. Bovendien zal Yellen met lede ogen de plannen van Trump volgen. Het “We make America great again” kan nog wel eens voor problemen zorgen. Trump’s plannen die erop gericht zijn de binnenlandse groei te stimuleren, kan voor de inflatie nog wel eens een obstakel zijn. Het nieuwe immigratiebeleid en de belastingverlagingen zal de lonen doen stijgen. Daar komt nog eens bij dat het consumentenvertrouwen stijgt en de prijzen verder opdrijft", aldus de beursexpert.

AkzoNobel

Op de Amsterdamse beurs sprong verfmaker AkzoNobel donderdag 13% omhoog naar €72,79 in reactie op het overnamebod van het Amerikaanse PPG Industries. Het verf- en fijnchemieconcern uit Pittsburgh bood €83 per aandeel AkzoNobel (waarvan €54 in contanten en de rest in aandelen PPG). AkzoNobel wees het bod van ruim €20 miljard echter meteen van de hand. Topman Ton Büchner kondigde wel aan het onderdeel Specialty Chemicals mogelijk af te splitsen. Ondanks de afwijzing liet PPG weten warme belangstelling voor AkzoNobel te houden. Volgens handelaar Frank Bonsee (ABN Amro) is het nu afwachten of de Amerikanen het overnamebod gaan verhogen. 

Sectorgenoot DSM kon in het kielzog van AkzoNobel 3,1% bijschrijven. Zakenbank JPMorgan verhoogde het beleggingsadvies voor het aandeel DSM naar 'neutraal' bij een koersdoel van €60. ABN Amro (+3%) en ING (+2,1%) waren eveneens sterke stijgers onder de hoofdfondsen. 

Royal Dutch Shell zag 2,1% van de koers verdampen in reactie op de verzwakking van de olieprijzen. De gas- en oliereus heeft voor in totaal $8,5 miljard aan teerzandprojecten in Canada van de hand gedaan. Aan de andere kant investeerde het olieconcern $1,25 miljard in de aankoop van een belang in oliebedrijf Marathon Oil Canada. SBM Offshore moest 2,5% afstaan door de lagere olieprijs. Staalfabrikant ArcelorMittal liet 1,3% liggen.

Bij de middelgrote fondsen vloog Air France-KLM 4,3% hoger. De bank Société Générale heeft de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie op de kooplijst gezet. De beurskoers van Air France-KLM liep sinds vorige maand al met bijna 50% op. 

VastNed viel ook in de smaak met een vooruitgang van 3,8%. De aankondiging van het vastgoedfonds de opbrengst van de desinvestering in Turkije te gebruiken om aandelen in te kopen, kreeg een opgewekte ontvangst

Smallcapfonds AMG knalde 3,6% omhoog. Beleggers reageerden enthousiast op de melding van het gespecialiseerde staalbedrijf dat het bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal naar het hoogste niveau in vijf jaar tijd is gestegen.

Van Lanschot zat eveneens in de lift met een sprint omhoog van 4,8% na de bekendmaking de winst vorig jaar flink te hebben opgevoerd en de dividenduitkering stevig te gaan verhogen.

Stern (-3,4%) was echter uit de gratie bij beleggers. De autoleasemaatschappij boekte vlakke resultaten in 2016

Pharming zakte 1%. Het biotechnologiebedrijf gaf aan in de loop van dit jaar positieve operationele resultaten te kunnen boeken, bij een verder aantrekkende omzet.

Rood Microtec duikelde 13,2%. De toeleverancier aan de chipindustrie heeft afgelopen jaar opnieuw rode cijfers geschreven.

Vlak na het sluiten van de beurs maakte Euronext Amsterdam bekend dat Hunter Douglas (+2,2%) per 20 maart wordt opgenomen in de smallcapindex AScX. De luxaflexfabrikant neemt daar de plek in van Kiadis Pharma (-1%), dat degradeert naar de lokale markt.