Nieuws/Financieel
1329421
Financieel

'China hoeft niet bang te zijn voor Trump'

Joep Huntjens, hoofd vastrentende waarden in Azië.

Joep Huntjens, hoofd vastrentende waarden in Azië.

De kans dat Donald Trump stevig tegen China gaat optreden, is beperkt. En mocht dit toch gebeuren, dat zal de economie nog altijd met meer dan 5% groeien. Deze geruststellende mededeling komt van Joep Huntjens, hoofd vastrentende waarden van NN Investment Partners in Azië.

Joep Huntjens, hoofd vastrentende waarden in Azië.

Joep Huntjens, hoofd vastrentende waarden in Azië.

Hij stelt dat de Amerikaanse president zich gaandeweg minder onvriendelijk tegenover China heeft uitgelaten. ,,Aanvankelijk had hij een algehele importheffing van 45% in gedachten, maar zoals wij al voorzagen zal het hier niet van komen."

Huntjens rekent voor dat het volledig wegvallen van de Chinese export naar de VS slechts 1 procentpunt aan economische groei scheelt. ,,3% van het BBP is afkomstig van de uitvoer naar de VS. Maar dit moet vanwege het effect op de invoer voor 2 procentpunten gecorrigeerd worden. Bovendien gaat het ook nog eens om een eenmalig effect, zodat het allemaal beheersbaar blijft."

Hij vertrouwt er ook op dat de Chinese overheid zal voorkomen dat de economie te snel afkoelt. ,,Het doel voor dit jaar is 6,5% en wij denken dat op termijn een duurzame groei van 5% haalbaar is. Dat is mogelijk, zeker omdat de overheid eventueel kan stimuleren via extra investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur en vastgoed. Wijs geworden door ervaringen uit het verleden, is het risico bovendien afgenomen dat ze gaat investeren in sectoren waar overcapaciteit is."