Nieuws/Financieel
1329456
Financieel

Shell verkoopt teerzandprojecten in Canada

DEN HAAG (AFN) - Shell verkoopt voor in totaal 8,5 miljard dollar (8,1 miljard euro) aan teerzandprojecten in Canada. Aan de andere kant investeert het olieconcern 1,25 miljard dollar in de aankoop van een belang in oliebedrijf Marathon Oil Canada. Per saldo leveren de deals Shell 7,25 miljard dollar op, meldde het Nederlands-Britse concern donderdag.

Partner in beide deals is branchegenoot Canadian Natural Resources, dat veel ervaring heeft met de exploitatie van teerzandgronden. Die zijn voor Shell minder interessant geworden omdat de nog altijd relatief lage olieprijzen het lastig maken de hoge kosten terug te verdienen.

Volgens topman Ben van Beurden vormen de transacties een belangrijke stap in de aanpassing van de portefeuille van Shell. Het olieconcern wil zich toeleggen op projecten die een hoger rendement opleveren op de gedane investeringen.

Bezettingen afstoten

Shell is in dat kader bezig in totaal voor 30 miljard dollar aan bezittingen af te stoten. De opbrengst wordt gebruikt om de schuld terug te dringen. Die is sterk opgelopen door de overname van gasproducent BG Group, waarvoor het bedrijf vorig jaar in totaal 54 miljard dollar neertelde.

Vorig jaar verkocht Shell voor zo'n 5 miljard dollar aan bezittingen. Dit jaar is de teller al een stuk hoger opgelopen. Eerder deze week meldde het olieconcern dat het 2,2 miljard dollar ontvangt wegens de beëindiging van een samenwerkingsverband op het gebied van raffinage met de Saudische branchegenoot Aramco.

Gasbedrijf

Met de verkoop wordt Shell in steeds grotere mate een gasbedrijf. Zo'n 60 procent van de bewezen reserves van het energieconcern bestaat na de transactie uit gas, tegen ongeveer de helft voorheen.