Nieuws/Financieel
1329472
Financieel

ECB iets optimistischer over economie

FRANKFURT (AFN) - De risico's voor de economische groei in de eurozone zijn de afgelopen tijd afgezwakt. De inflatie loopt daarbij wat sneller op dan gedacht, maar blijft de komende jaren lager dan het doel van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat stelde ECB-president Mario Draghi donderdag.

De ECB verwacht een economische groei van 1,8 procent in de eurozone in 2017 en 1,7 procent in 2018. Dat is een fractie meer dan drie maanden geleden werd voorspeld. De inflatie komt volgens de ramingen van de centrale bank in de periode van 2017 tot en met 2019 uit op 1,6 à 1,7 procent. Daarmee werd vooral de verwachting voor dit jaar opgekrikt.

Die bijstelling hangt samen de sterke toename van de inflatie in de afgelopen maanden. Daarbij voldeed de stijging van het prijspeil in de eurolanden in februari voor het eerst in vier jaar aan de doelstelling van circa 2 procent die de ECB voor de middellange termijn hanteert. Dit komt voor een groot deel door het herstel van de olieprijs en de verwachting is dat de inflatie in de tweede helft van het jaar weer afzwakt.

Stimuleringsbeleid

Ondanks de recente stijging blijft het ruime stimuleringsbeleid waarmee de ECB de inflatie tracht te stimuleren volgens Draghi dan ook ,,passend''. De urgentie om klaar te staan voor verdere ingrepen is echter afgenomen, voegde hij toe.

De insinuatie dat de ECB zijn beleid niet snel nog verder zal versoepelen stuwde de waarde van de euro. Die liep tijdens de persconferentie van Draghi op naar 1,0605 dollar, tegen 1,0545 dollar op het moment dat hij aan zijn toelichting begon.

Beleid

De ECB hield donderdag zijn beleid zoals verwacht ongewijzigd. De herfinancieringsrente blijft daardoor 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen. Ook de omvang van de aankopen van obligaties door de ECB blijft ongewijzigd.