Nieuws/Financieel
1329497
Financieel

Investeerders omarmen Rotterdam

Erasmusbrug Rotterdam

Erasmusbrug Rotterdam

Nog niet eerder investeerden zo veel buitenlandse bedrijven in de stad Rotterdam als in 2016. Bijna tachtig ondernemingen vestigden zich in de havenstad of hebben er hun bedrijf uitgebreid. Ook blijft Rotterdam onverminderd populair bij de Nederlandse en buitenlandse toeristen.

Erasmusbrug Rotterdam

Erasmusbrug Rotterdam

Dat blijkt uit cijfers van Rotterdam Partners, het marketingbedrijf van de stad. ,,Rotterdam zet het sterkere imago nu om in economisch rendement. De gestegen internationale bedrijvigheid is van groot belang voor de stad. Het levert direct en indirect banen op'', zegt economiewethouder Maarten Struijvenberg.

Rotterdam deed het in 2016 vooral goed in de sectoren maritiem en offshore, agrofood en de smart industry en IT. De meeste investeringen kwamen uit Azië, Noord-Amerika en Europa. Zo vestigden zich LT Foods uit India in de stad, ARAG uit Duitsland, Busan Port Authority uit Zuid-Korea en Parhelion uit Noord-Amerika.

Rotterdam Partners was nauw betrokken bij 59 investeringsprojecten. Die leveren de stad de komende drie jaar bijna 1000 extra directe banen op en ruim 2400 indirecte banen. Daarnaast gaat het om een investering van ruim 400 miljoen euro in de regionale economie.

In de toeristische sector gaat het de stad ook nog steeds voor de wind. Rotterdam trok vorig jaar ruim 1 miljoen hotelgasten die samen goed waren voor ruim 1,6 miljoen overnachtingen, zo laten de voorlopige cijfers zien. Dat is 5 procent meer dan in 2015. De attracties in de stad noteerden gezamenlijk ruim 3,5 miljoen bezoeken, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2015.