Nieuws/Financieel
1329515
Financieel

'Chemietak AkzoNobel zo'n 10 miljard waard'

LONDEN (AFN) - AkzoNobel kan zo'n 10 miljard euro krijgen voor de speciaalchemiedivisie waarvan het een afsplitsing overweegt. Dat meldde persbureau Bloomberg donderdag op gezag van ingewijden. Er wordt belangstelling verwacht van zowel investeerders als branchegenoten in de chemiesector.

Een verkoop zou daarmee bijna de helft kunnen opbrengen van wat het Amerikaanse verf- en chemiebedrijf PPG voor heel AkzoNobel op tafel wilde leggen. Tevergeefs, want het Nederlandse bedrijf wees de toenaderingspoging resoluut van de hand.

Volgens Bloomberg zou de divisie Specialty Chemicals interesse kunnen wekken van investeerders CVC en Carlyle en chemiebedrijf Evonik. Het staat echter niet vast dat het onderdeel aan één partij wordt verkocht. AkzoNobel zei donderdag dat ook een toekomst als zelfstandig beursgenoteerd bedrijf tot de mogelijkheden behoort.

De chemietak behaalde vorig jaar een omzet van 4,8 miljard euro, een derde van de totale opbrengsten van AkzoNobel. Het onderdeel leverde een bijdrage aan de brutowinst (ebitda) van bijna 1 miljard euro, dat is bijna de helft van het totaal. Een verkoop voor tien keer dat bedrag moet haalbaar zijn, aldus de bronnen waarmee Bloomberg sprak.