Nieuws/Financieel
1329546
Financieel

Urenco boekte eerste jaarverlies ooit

Uranium

Uranium

LONDEN - Uraniumverrijker Urenco heeft afgelopen jaar voor het eerst in zijn bestaan rode cijfers geschreven. De onderneming met onder meer een vestiging in Almelo dook bijna een half miljard in het rood door een afschrijving op zijn activiteiten in de Verenigde Staten.

Uranium

Uranium

Urenco levert een belangrijke brandstof voor kerncentrales en kernwapens. De prijzen in die markt staan flink onder druk sinds de ramp in Fukushima in 2011 en door de keuze van Duitsland om uit kernenergie te stappen. In de VS zijn diverse kerncentrales buiten werking gesteld omdat alternatieve bronnen als aardgas en hernieuwbare energie voordeliger zijn geworden.

Onder de streep kwam Urenco uiteindelijk ruim 456 miljoen euro tekort, waar in 2015 nog een winst van 452 miljoen euro in de boeken ging. De omzet steeg wel met een kleine 3 procent tot bijna 1,9 miljard euro. Het in de jaren zeventig opgerichte Urenco is voor een derde in handen van de Nederlandse overheid. De rest van de aandelen is eigendom van de Britse overheid en de Duitse energieconcerns RWE en E.ON.