Nieuws/Financieel
1329561
Financieel

Fors hogere bonus Schiphol topman

Jos Nijhuis, directeur van Schiphol

Jos Nijhuis, directeur van Schiphol

Topman Jos Nijhuis van Schiphol heeft vorig jaar een fors hogere bonus gekregen.

Jos Nijhuis, directeur van Schiphol

Jos Nijhuis, directeur van Schiphol

De variabele beloning ging met 20% omhoog van €263.051 naar €315.283, zo blijkt uit het jaarverslag. Het totale salaris kwam uit op ruim €862.000, een stijging van 6,6% ten opzichte van 2015. De Schiphol-topman verdient daarmee fors meer dan de norm die is afgesproken voor bestuurders van staatsdeelnemingen. 

Exorbitant

Die mogen maximaal een kleine 5 ton verdienen, inclusief pensioenpremie. Minister Dijsselbloem van Financien wil een eind maken aan de exorbitante beloningen bij bedrijven die in handen zijn van de staat. Nijhuis is een van de laatste semi-overheidsbestuurders die een kleine miljoen vangt.

Herbenoemd

Nijhuis wordt nog voor twee jaar herbenoemd, maar krijgt dan maximaal 5 ton als salaris. Volgend jaar moet blijken of dit inderdaad het geval is.

Chaos Schiphol

De luchthaven groeide het afgelopen jaar als kool, maar de klanten en passagiers van Schiphol klaagden vorig jaar zomer over de krapte in de infrastructuur en logistiek op de luchthaven zelf. Door de ongebreidelde groei dreigt nu drie jaar eerder dan verwacht vol te lopen. Daardoor komt Schiphol op slot te zitten, iets waarover de luchtvaartmaatschappijen de noodklok hebben geluid. Daarbij is het alternatief van Lelystad niet op tijd klaar en is deze met drie vluchten per dag geen oplossing voor de congestie van Schiphol.