Nieuws/Financieel
1329746
Financieel

KNGF wil directeur met kanker ontslaan

KNGF-directeur Ellen Greve met twee hulphonden in opleiding.

KNGF-directeur Ellen Greve met twee hulphonden in opleiding.

Amsterdam -  De Raad van Toezicht van stichting KNGF Geleidehonden heeft hun directeur Ellen Greve geschorst en aangedragen voor ontslag. De directeur is in conflict met haar toezichthouders en daagt hen nu voor de rechter.

KNGF-directeur Ellen Greve met twee hulphonden in opleiding.

KNGF-directeur Ellen Greve met twee hulphonden in opleiding.

Volgens directeur Greve (54), die zich vorig jaar zomer ziek meldde en aan kanker werd behandeld, heeft een lid van haar eigen Raad van Toezicht (RvT) zich vorig jaar ‘vrouwonvriendelijk, grievend en lasterlijk over haar uitgelaten tegenover derden’. RvT-lid Ton Oudejans zou tijdens een receptie hebben gemeld dat zijn directeur een ‘magere score’ heeft, doordat zij kinderloos is, van middelbare leeftijd is en inmiddels getroffen is door borstkanker.

Dit blijkt uit processtukken waar De Telegraaf kennis van heeft genomen.

Oudejans, voormalig partner bij KPMG die daar in opspraak raakte wegens privé-beleggingen in het voormalige gemeentehuis van Blaricum, wil niet reageren op de beschuldigingen aan zijn adres. “Ik heb een totaal andere herinnering aan dat gesprek”, zegt hij.

Greve stelt ook dat de RvT haar zou hebben gehinderd bij het opmaken van het KNGF-jaarverslag over 2015. Bovendien stelt de geschorste directeur ernstige reputatieschade te hebben geleden doordat de RvT, nadat ze haar over 2015 ongevraagd een bonus wegens uitzonderlijke prestaties in het jubileumjaar 2015 toekenden, vervolgens publiekelijk afstand namen van dat besluit. Zodoende werd zij neergezet als een zakkenvullende directeur van het goede doel.

De betrokken RvT-leden, waaronder ook ex-Aegon topman Kees Storm, worden genoemd in een verzoekschrift tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor, ingediend door Greve bij de rechtbank Amsterdam.       

Ellen Greve was directeur van KNGF Geleidehonden vanaf 2003. Sindsdien is het aantal donateurs vertienvoudigd en verviervoudigde het aantal afgeleverde geleidehonden. In 2015 werd het KNGF uitgeroepen tot het meest betrouwbare goede doel van Nederland.

KNGF laat in een reactie weten dat in de Raad van Toezicht nooit op respectloze wijze is gesproken over Ellen Greve. “Er werd geconstateerd dat mevrouw Greve geen draagvlak meer had, nadat het management team, de ondernemingsraad en een meerderheid van het personeel het vertrouwen heeft opgezegd in de directeur. In het belang van de continuïteit van de organisatie, heeft de raad van toezicht daarom besloten dat de wegen van KNGF Geleidehonden en van mevrouw Greve zich gaan scheiden”, aldus een persverklaring.