Nieuws/Financieel
1329873
Financieel

Prijsvechter DeGiro in pensioenbeleggen

Goud geld verdienen met sparen wordt welhaast onmogelijk.

Goud geld verdienen met sparen wordt welhaast onmogelijk.

Broker DeGiro betreedt de markt van online particuliere pensioenbeleggingen. De prijsvechter biedt particulieren voor 'zelf beleggen' een combinatie van producten, zoals aandelen en trackers aan.

Goud geld verdienen met sparen wordt welhaast onmogelijk.

Goud geld verdienen met sparen wordt welhaast onmogelijk.

De nieuwe belegging maakt gebruik van het fiscale voordeel dat de Nederlandse overheid biedt. DeGiro claimt dat particulieren binnen enkele klikken hun pensioenvoorziening kunnen regelen.

DeGiro gaat hiermee vooral de strijd aan met wat het 'dure' huisfondsen met beleggingen noemt. Die werden jaren vooral via adviseurs aan Nederlanders aangeboden. Hogere kosten vreten op termijn het eindrendement weg, aldus deze broker die op snelheid en tarief gaat concurreren.

Nieuwe keuze

Nederlandse particulieren moeten voor hun pensioen doorgaans kiezen tussen deze fondsen en de aloude collectieve pensioenregeling, veelal via hun bedrijf afgesloten.

De broker speelt met de online belegging in op de marktontwikkeling waarbij particulieren worden geacht steeds meer zelf voor hun oude dag te sparen en te beleggen.

DeGiro komt in prijsvergelijkers afgelopen jaren voor online beleggingen telkens als goedkoopste uit de bus en breidt inmiddels in Europa uit.

Risicobeperking

DeGiro erkent dat er risico's aan deze nieuwe vormen van pensioenopbouw met beleggingen zitten. Binnen zijn beleggingen, aldus directeur Gijs Nagel, zijn shortgaan, het uitlenen van effecten, beleggen in derivaten en beleggen met geleend geld uitgesloten om zo risico's op minder pensioen te beperken.

Fiscale voordelen bestaan alleen wanneer er jaar- of reserveringsruimte aanwezig is, het pensioengat.

Het is binnen de fiscale regeling, de lijfrenterekening, niet toegestaan om voor de pensioengerechtigde leeftijd geld op te nemen. Daarom heeft de DeGiro de pensioenrekening geblokkeerd voor opnames totdat de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. 

Lees hier meer over pensioenzaken