Nieuws/Financieel
1329915
Financieel

IMCD groeit vooral door overnames

ROTTERDAM (AFN) - IMCD heeft afgelopen jaar meer omzet en winst behaald dan in 2015. De groei was grotendeels te danken aan overnames, maar ook op eigen kracht wist de distributeur van chemicaliën de verkopen op te voeren, blijkt uit de woensdag gepubliceerde jaarcijfers.

IMCD behaalde een omzet van 1,7 miljard euro, 12 procent meer dan een jaar eerder. Exclusief het stuwende effect van overnames en het drukkende effect van valutaschommelingen kwam de groei uit op 3 procent. Dat dankt het bedrijf naar eigen zeggen aan zowel betere economische omstandigheden als verbeteringen van het eigen productaanbod.

De brutowinst ging met 15 procent omhoog naar 381,6 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) steeg eveneens met 15 procent naar 147,8 miljoen euro. IMCD rapporteerde een nettowinst voor eenmalige posten van 102,6 miljoen euro. Dat is 18 procent meer dan in 2015.

IMCD stelt een dividend voor van 0,55 euro per aandeel, een kwart meer dan over het voorgaande jaar. De vooruitzichten zijn volgens topman Piet van der Slikke gunstig. Hij ziet veel interessante groeimogelijkheden voor het bedrijf, zowel zelfstandig als via overnames, maar aan concrete prognoses voor de resultaten in 2017 waagde hij zich niet.