Nieuws/Financieel
1329935
Financieel

Zzp-verzekering voor maximaal twee jaar

Amsterdam - Verzekeraar Univé merkt dat zelfstandigen onvoldoende warmlopen om zich te verzekeren tegen ziekteverzuim en laat ze daarom sparen via een polis.

In de pilot waar Univé vandaag mee start, is zowel de dekking als de inleg beperkter dan bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Ongeacht hoe lang iemand arbeidsongeschikt is, wordt maximaal twee jaar uitgekeerd.

Al jaren is de lage verzekergraad van zzp’ers een zorg, bij onder meer de politiek. Van ruim een miljoen zzp’ers, is nog geen derde verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, omdat ze het ingewikkeld vinden of tegen kosten aanhikken. Een aov kost gauw meer dan 10% van het bruto inkomen. Bij bijvoorbeeld bouwvakkers zijn kosten een hoge drempel omdat hun inkomen relatief laag is, maar premies hoog zijn door een groot risico op ongevallen. Univé stelt dat de helft van de zzp’ers zich wel wil verzekeren, als premies lager zouden zijn.

Na overleg met 300 zelfstandigen komt Univé met een polis, waarbij bij arbeidsongeschiktheid maximaal twee jaar wordt uitgekeerd. Volgens Univé-ceo Joost Heideman is 93% van de zzp’ers (tot 45 jaar) bij arbeidsongeschiktheid binnen twee jaar weer aan het werk. De verzekeraar kiest ook voor 45 jaar als maximale leeftijdsgrens om uitkering betaalbaar te houden.

Inleg kiezen

Zzp’ers kunnen inleggen vanaf €25 per maand, voor een uitkering van maximaal €350 per maand (allebei bruto). Hogere inleg en uitkering zijn ook mogelijk, tot €150 inleg voor €2000 uitkering per maand. Voorwaarde is minimaal 45% arbeidsongeschiktheid. Volgens Univé zijn zzp’ers bereid gemiddeld €50 per maand aan een verzekering te besteden, fors minder dan kosten van een aov.

Die bedragen zijn gelijk voor alle zzp’ers, van bouwvakker tot advocaat. Dit in tegenstelling tot aov’s. Naast lagere maandelijkse kosten, is het volgens Heideman een voordeel dat dit product niet te boek staat als financieel complex, zodat zzp’ers niet verplicht bij een financieel adviseur (kosten gauw €700) moeten afsluiten. Voor de nieuwe polis zijn afsluitkosten €50.

Einde na twee jaar

De maximale uitkering is in totaal twee jaar. Daarna stopt de polis, ook als iemand eerst een jaar arbeidsongeschikt is en later nog een jaar. Volgens Univé is dit nodig om de polis betaalbaar te houden. De pilot loopt drie maanden in regio’s van Univé Noord-Nederland en Univé Zuid-Holland. Heideman: „Als het enthousiasme dat we merken zich uitbetaald, gaan we later landelijk. Stoppen we toch, dan krijgen verzekerden de helft van de inleg terug.”

 

 

 

ZZP’er en zeker weten dat je juridisch en fiscaal gedekt bent? Maak hier je opdrachtovereenkomst die aan alle eisen voldoet.