Nieuws/Financieel
1330519
Financieel

Extra dividend Corbion na winstgevender 2016

AMSTERDAM (AFN) - Corbion heeft afgelopen jaar een hogere winst behaald, ondanks een licht afnemende omzet. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde jaargegevens.

De opbrengsten daalden met 0,8 procent naar 911,3 miljoen euro. Op vergelijkbare basis was sprake van een afname met 1,2 procent.

De brutowinst (ebitda) voor eenmalige posten daarentegen ging met ruim 13 procent omhoog naar 170,1 miljoen euro. De nettowinst steeg met ruim een kwart tot 103,6 miljoen euro.

Corbion stelt voor een regulier dividend van 0,56 euro per aandeel uit te keren plus extra dividend in contanten van 0,44 euro per aandeel. Daarnaast wil de onderneming nog eens 25 miljoen euro terug laten vloeien naar de aandeelhouders via een nieuw aandeleninkoopprogramma.

Omzetgroei

Volgens bestuursvoorzitter Tjerk de Ruiter ligt Corbion ondanks de omzetdaling op koers om de doelstellingen voor de periode 2015 tot en met 2018 te halen. De topman zei dat de strategische keuzes die Corbion vorig jaar heeft gemaakt de opbrengsten nadelig hebben beïnvloed. Dat effect zal tijdelijk zijn, verwacht hij. Bovendien is de marge er aanmerkelijk door verbeterd. Ook een aantal fusies tussen grote klanten kostte Corbion vorig jaar omzet.

Dit jaar verwacht Corbion weer een omzetgroei die valt binnen de bandbreedte van 1 tot 3 procent waar het bedrijf op mikt. Daarbij gaat het bedrijf uit van een matige groei van de wereldeconomie. Het economische beeld is daarmee vergelijkbaar met dat van vorig jaar. ,,Wij zien geen grote veranderingen'', zei De Ruiter.

De brutowinst voor eenmalige posten valt naar verwachting wel wat lager uit. Dat komt mede doordat de opgelopen prijs van rietsuiker druk zet op de marges.