Nieuws/Financieel
1330785
Financieel

Vakbond gunt ceo KLM hoger salaris

Pieter Elbers begroet personeel.

Pieter Elbers begroet personeel.

Vakbond de Unie ziet de Franse kritiek op het salaris van topman Elbers van KLM als 'compliment'.

Pieter Elbers begroet personeel.

Pieter Elbers begroet personeel.

Volgens bronnen in Parijs is er discussie over de beloning van de president-directeur omdat deze onvoldoende 'meewerkt' aan meer integratie in de luchtvaartmaatschappij. Elbers' variabele beloning valt daardoor mogelijk lager uit.

"Daar zijn wij blij mee, je zou dat als een compliment kunnen zien. Dat betekent dat hij hard knokt voor KLM", zegt Castelein. "Als je zo veel verdient, maakt een iets lagere loonstijging ook niet zo veel uit." De raad van commissarissen van KLM besluit uiteindelijk over het salaris van Elbers.

Vorige week is door het bestuur van Air France KLM besloten het basissalaris van de KLM-topman te verhogen van €450.000 naar €475.000. Volgens de raad van commissarissen van KLM zit Elbers daarmee op het niveau dat hoort bij de functie.

De Unie heeft geen moeite met de loonsverhoging. "Hij verdient minder dan zijn voorgangers en krijgt veel voor elkaar. Hij speelt wat ons betreft een thuiswedstrijd", zegt de vakbondsman.

De kosten moeten verder omlaag bij de luchtvaartmaatschappij, om mee kunnen in de enorme concurrentieslag. De top van Air France en KLM lijkt zichzelf daar buiten te plaatsen. Bij Air France gaat de variabele beloning met maar liefst 17,6% omhoog, terwijl de luchtvaartmaatschappij vorig jaar kromp. Het bedrijfsresultaat van de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie drijft voor tweederde op de de verdiensten van KLM.