Nieuws/Financieel
1331653405
Financieel

Taiwan doet ’onveilige’ app Zoom in de ban

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De overheid van Taiwan verbiedt functionarissen om tijdens hun werk nog langer gebruik te maken van de teleconferentieservice Zoom. De Taiwanese regering neemt die maatregel om veiligheidsredenen. Volgens experts bevat de beveiliging van Zoom gaten waardoor hackers gesprekken kunnen afluisteren en computers van deelnemers kunnen overnemen.

Omdat mensen vanwege de corona-pandemie wereldwijd aan huis gebonden zijn, groeide het aantal gebruikers van Zoom de laatste weken met miljoenen. Ook bedrijven en overheden gebruiken de app om op afstand te blijven communiceren. De Taiwanese overheid liet alle medewerkers dinsdag echter in een verklaring weten dat het gebruik van Zoom nu uit den boze is. Het onderwijsdepartement van de stad New York en Elon Musks ruimtereisbedrijf SpaceX deden eerder al de communicatietool in de ban.

Citizen Lab, een internetveiligheids-denktank, stelde vorige week in een rapport dat Zoom gebruikt maakt van Chinese servers en ontwikkelaars. Voor Taiwan betekent dat een serieus beveiligingsrisico, omdat de regering van de Volksrepubliek in Peking de eilandstaat niet erkent. De regering in Taipei staat haar functionarissen wel toe om software van Google en Microsoft te gebruiken voor de communicatie.