Financieel/Geld
1332931596
Geld

Eerste energieleverancier duikt onder het prijsplafond

AMSTERDAM (ANP) - Energiebedrijf Budget Energie verlaagt zijn tarieven voor variabele contracten zodat die lager zijn dan het energieplafond van de overheid. Naar eigen zeggen is het bedrijf daarmee de eerste energieleverancier die nieuwe klanten weer goedkopere stroom en gas aanbiedt. Het bedrijf zegt dat te kunnen doen omdat het maandelijks energie inkoopt en momenteel zijn de prijzen lager dan het door de overheid ingestelde plafond.

Nieuwe klanten kunnen direct gebruik maken van de tarieven. Bestaande klanten krijgen pas per maart de lagere tarieven. Budget Energie zegt voor deze klanten wat eerder de energie in te kopen. Bovendien moeten klanten dertig dagen voor een tariefswijziging daarover worden ingelicht.

Volgens Joris Kerkhof van prijsvergelijker Independer kan het niet slechts een stunt zijn van Budget Energie. “Een leverancier is afhankelijk van de inkoopprijzen. Die daalt en zit nu op $60 per megawatt. Dat was in december nog het dubbele, waardoor je wel kunt spreken van een dalende trend. Het is alleen wel de vraag of dit blijvend is, want het is een koude week en daardoor moeten we de gasvoorraaden weer aanspreken. Het is echt een spel van vraag en aanbod, dus het kan vrij snel weer de andere kant op gaan.”

Als energie goedkoper wordt dan het prijsplafond van de overheid, scheelt dat het Rijk veel geld. Het prijsplafond kon potentieel miljarden euro's gaan kosten.