Nieuws/Financieel
1333781
Financieel

Ondernemers op Spitsbergen voor aanpak klimaatverandering

Nederlandse ondernemers zijn afgereisd naar de Noordpool om met eigen ogen te zien hoe ze de gevolgen van de klimaatverandering kunnen aanpakken.

De groep vertrekt vandaag vanaf Spitsbergen, waar de temperatuur volgens klimaatonderzoeker aan de Universiteit van Utrecht en NOS-weerman Peter Kuipers Munneke hoger is dan historisch gebruikelijk.

In het gezelschap bevinden zich vertegenwoordigers van onder andere de Rotterdamse haven, Schiphol, de Gasunie en ING.

Zij varen met zeilschip Rembrandt van Rijn van Longyearbyen naar Kongsfjord.

Op de Noordpool verandert het klimaat volgens de wetenschapper die de effecten van opwarming bestudeert vier keer sneller dan op de rest van de aarde.

Verbreding rivieren

Nederlandse dijken moeten bij de huidige verwarming van de Noordpool versterkt worden. Stukken in Nederland zullen gereserveerd worden voor opvang van het extra water, rivieren verbreed en nieuw vastgoed kan niet zonder extra wateropslag, aldus Kuipers Munneke. De ondernemers kijken naar hoe deze gevolgen bijvoorbeeld toekomstige bouw- en infrastructuurplannen raken.

Nederland ondertekende vorig jaar het Klimaatakkoord van Parijs. Het stelde zich achter het doel om de CO2-uitstoot te beperken en de opwarming komende eeuw met niet meer dan 2 graden te laten stijgen.

Grote gevolgen

Kuipers Munneke stelt overigens niet precies te weten hoe de opwarming uitpakt. Met opwarming van 2 graden maximaal volgens het Parijse akkoord, zou de verwarming in de Noordpool volgens Kuipers Muneke naar in het meest extreme geval 8 graden gaan.

De hoeveelheid gesmolten gletsjerwater krijgt hoe dan ook consequenties voor de Nederlandse economie, stelt hij.

Volg ondernemersnieuws gratis via WhatsApp. Meld je hier aan