Nieuws/Financieel
1334116
Financieel

Hollanders groeien in Europese tankopslag

Het Nederlandse Alkion Terminals neemt acht tankterminals over in Frankrijk, Spanje en Portugal. Daaronder een grote opslag in Le Havre van het Franse LBC.

Alkion, dat met het Franse investeringsfonds InfraVia Capital opereert, zal verder uitbreiden in Noord-Europa. In Duitsland heeft het vijftien opslagtanks op het oog, zegt directeur Rutger van Thiel.

Bedragen wilden de partijen niet vrijgeven. Alkion is een samenwerking van InfraVia Capital en de Coloured Finches-groep, die meer opslag en waar mogelijk distributeurs zegt te gaan aankopen nu veel energiebedrijven mede vanwege de lage olieprijs hun opslag afstoten. Het Nederlandse concern stelt tot een grote Europese speler te kunnen uitgroeien.

Le Havre

Vooral het bezit van LBC Sogestrol, de grote tankopslag in Le Havre, geeft toegang tot een groot aantal klanten voor Alkion.

Het sentiment in Europa verandert. Grote handelshuizen zoals het Zwitserse Glencore werken aan het afstoten van hun oliedivisie, in reactie op de lagere olieprijs sinds 2014.

Grondstoffengroep BHP staat onder druk van grote aandeelhouders om zijn olieactiviteiten af te stoten, daaronder Aberdeen Asset Mangement, de grote vermogensbeheerder.

Tankopslagbedrijf Vopak en tank-operator Exmar zien af van de aankoop door de Rotterdammers van de Exmar-deelname in Floating Storage Regasification Unit, een grote opslag. Aandeelhouders zouden teveel problemen met de overname hebben, aldus Reuters.

Volg financieel nieuws gratis via WhatsApp. Meld hier even aan