Nieuws/Financieel
1334306
Financieel

Elliott: Akzo heeft lak aan rechten aandeelhouders

AMSTERDAM - Elliott Advisors veroordeelt de weigering van AkzoNobel om een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen te roepen over de positie van president-commissaris Antony Burgmans. Met dat besluit neemt het verf- en chemiebedrijf een loopje met de rechten van aandeelhouders, stelt de investeerder dinsdag in een verklaring.

AkzoNobel liet eerder op de dag voorafgaand aan zijn reguliere aandeelhoudersvergadering weten dat zo'n extra bijeenkomst er niet komt. De stemming over het ontslag van Burgmans waar Elliott op aandringt, zou niet in het belang van het bedrijf en zijn belanghebbenden zijn. Kennelijk is AkzoNobel er bang voor, aldus Elliott.

Een dergelijk vergaderverzoek, onderschreven door zes grote aandeelhouders, is volgens Elliott ongekend in de geschiedenis van het Europese bedrijfsleven. Het laat zien zien hoe breed gedragen de onvrede is over het gedrag van bestuur en commissarissen van AkzoNobel, meent de Britse firma.

Vervolgstappen

Elliott wil af van Burgmans omdat die tot dusver heeft geweigerd in gesprek te gaan met PPG Industries, de Amerikaanse branchegenoot die AkzoNobel wil overnemen. De investeerder zegt verder het antwoord af te wachten op het derde overnamevoorstel dat PPG Industries deze week op tafel legde. Dat zal medebepalend zijn voor eventuele vervolgstappen.